El Govern ha aprovat el nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura, el qual va ser encarregat fa tres anys. L’objectiu general és fomentar l’hàbit lector i contribuir a l’increment dels índexs de lectura, especialment en català, tot atenent a la diversitat social i cultural de Catalunya i vetllant per la sostenibilitat del sector del llibre.

Més concretament, el Pla aspira a què l’any 2030 el 76% de la població llegeixi llibres almenys una vegada al trimestre (el 2022 ho feia un 70,7%); que el 65% ho faci almenys un cop a la setmana (un 60,35% l’any passat), i que el 40% llegeixi habitualment llibres en català (un 34,5% el 2022).

De l’objectiu general se’n desprenen quatre d’específics:

  • Contribuir al foment de l’hàbit lector al llarg de tota la vida i a l’increment dels índexs de lectura i la millora de la competència lectora, especialment en català, mitjançant accions d’educació, promoció, comunicació, divulgació i accés.
  • Vetllar per la igualtat d’accés al llibre i la lectura, mitjançant accions que reconeguin i afavoreixin la diversitat en els continguts i els formats, que facin front a les desigualtats i permetin que s’hi apropin a grups socials que fins ara hi participen menys, i que apostin per la mediació.
  • Donar suport a l’ecosistema del llibre, enfortint les diverses baules de la cadena de valor i vetllant per la seva sostenibilitat, mitjançant el suport directe i el desenvolupament d’eines estratègiques.
  • Afavorir les connexions i les sinergies entre el conjunt d’agents del llibre i la lectura, públics i privats, mitjançant espais de governança en l’àmbit català i local, i una millora de la disponibilitat i utilització de la informació especialitzada.

58 milions de pressupost

El Pla proposa 73 mesures concretes amb un pressupost total de 57.819.526 euros fins al 2030. Aquesta quantitat correspon únicament a noves accions vinculades al llibre i la lectura, o bé a projectes ja existents sempre que hi hagi un canvi significatiu respecte al projecte inicial.

Així doncs, el pressupost nou s’incorpora als ja existents per part dels diferents departaments, organismes i entitats que treballen de manera recurrent accions, ajuts i programes per al foment del llibre i la lectura.

Anteriorment, la Generalitat havia impulsat plans de lectura els anys 2008, 2012 i 2017.

10 mesures destacables per fomentar la lectura

De les 73 mesures projectades, el Govern en destaca deu que “permeten entendre les diferents dimensions del pla”.

  • El programa Nascuts per llegir, que implica pediatres, llevadores, biblioteques i entitats de promoció de la literatura infantil i juvenil. Aquesta mesura dona eines a les famílies perquè siguin conscients dels beneficis de la lectura i la fomentin des de ben petits.
  • Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya. El Departament d’Educació impulsa un pla pilot en 50 centres escolars, amb una durada prevista de dos cursos. Paral·lelament, es treballarà amb 200 centres més donant-los suport mitjançant sessions de treball, nou programari i materials d’acompanyament.
  • Foment de la creació de la Literatura Infantil i Juvenil en català al canal SX3 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Potenciar la presència de la LIJ de km 0 i sumar-hi la feina del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat), amb l’horitzó del Congrés Internacional de l’IBBY a Barcelona el 2028.
  • Recuperar la importància de la narració oral i la lectura en veu alta, mitjançant iniciatives que ja funcionen aquí o en altres països, i que inclouran les famílies i les escoles, i també iniciatives més socials, com certàmens.
  • Campanya de promoció i foment del llibre i la lectura en l’espai públic i en els mitjans de comunicació sobre la seva importància prevista el 2024.
  • Foment dels plans locals i comarcals de lectura. L’objectiu és que els ajuntaments, les biblioteques, les escoles i les llibreries d’un municipi treballin conjuntament. La mesura és un ajut destinat a l’ajuntament, tant per elaborar el pla de lectura com per desplegar-lo.
  • Increment de la dotació de les beques per a la creació literària i contribuir a la professionalització dels creadors. Aquests ajuts ja existeixen, però s’incrementen els recursos destinats. S’augmentarà 2.000 euros la quantitat de les beques i es crearà una línia específica per a autors novells.
  • Desenvolupament de la Casa de les Lletres com a espai aglutinador de les entitats i node referencial de la creació literària i del llibre i la lectura. El Pla vol una solució definitiva a la ubicació temporal de les tres associacions d’escriptors (AELC, PEN i ACEC) i també ha de plantejar-se com un espai central del llibre i la lectura.
  • Increment dels ajuts a editors per a la promoció del llibre en català i occità. Creació d’una línia d’ajuts destinada a activitats publicitàries editorials per donar més visibilitat a les obres editades en català i occità. També s’augmentarà en 30.000 euros anuals la dotació de les subvencions per a l’edició d’obres literàries singulars i sobre moviments i autors i autores literaris.
  • Desenvolupament de l’Observatori de la Cultura per a l’estudi i seguiment dels hàbits lectors a Catalunya, el món editorial i la resta de sectors vinculats al llibre i la lectura de manera agrupada.

Per garantir el compliment del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, es crearà un grup director interdepartamental que supervisarà, monitoritzarà i controlarà el procés d’implementació, i un grup de seguiment format per representants del sector del llibre i la lectura i dels departaments implicats.

Els departaments de Cultura i Educació han estat els encarregats de presentar el Pla, que ha estat coordinat per la Institució de les Lletres Catalanes, i en el qual han participat 180 persones del món del llibre i la lectura, a títol propi o en representació d’un centenar d’ens i organitzacions, institucions i entitats de l’àmbit públic o dels sectors cultural i educatiu: escriptors, traductors, il·lustradors, guionistes, editors, llibreters, docents, bibliotecaris, periodistes, mediadors, prescriptors, etc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram