El Govern ha aprovat encarregar al Departament de Cultura, amb la col·laboració del Departament d’Educació, l’elaboració d’un Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya i ha creat el Consell Nacional de la Lectura.

L’Executiu destaca que, a diferència dels plans de lectura impulsats anteriorment (els anys 2008, 2012 i 2017), aquest és el primer que parteix d’un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta per a la seva aprovació abans del setembre de 2021. També, per primera vegada, el pla es desenvoluparà amb la implicació de la Conselleria d’Educació i de la Secretaria d’Universitats i Recerca.

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya es considera una eina “imprescindible” per conèixer l’estat actual i les necessitats a llarg termini, i ha de servir per dissenyar les actuacions i inversions del Govern en aquests àmbits i les propostes de desplegament i modificació del marc normatiu actual.

Així doncs, els objectius del nou pla, són:

  • Analitzar i revisar des d’una perspectiva transversal el paper del llibre i la lectura a partir de la valoració i la diagnosi de la seva presència en els diversos àmbits de la societat.
  • Conèixer l’entorn, les tendències i les forces de canvi que afectaran l’àmbit del llibre i la lectura els propers anys, especialment les relacionades amb la transformació digital.
  • Revisar les polítiques del Govern i elaborar un conjunt de mesures estratègiques que marquin les actuacions i les inversions necessàries.

La finalitat és elaborar un document que permeti analitzar els reptes de futur del foment de la lectura i fixar els objectius en relació amb la lectura amb l’horitzó de 2030.

El pla s’ha d’estructurar en els següents cinc eixos i àmbits de treball:

  • Prestigi i visibilitat dels autors (escriptors, traductors i il·lustradors) i de la literatura en llengua catalana i occitana en tota mena de formats i suports.
  • Foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre en l’àmbit docent.
  • Foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre entre la petita infància, infants i joves fora de l’àmbit escolar.
  • Suport a la indústria editorial (autors, editors, distribuïdors, llibreters) en llengua catalana i occitana en tots els seus formats.
  • Centralitat de biblioteques públiques de Catalunya.

El Departament de Cultura ha de culminar l’elaboració del Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya amb una proposta de document que haurà d’elevar al Govern, com a màxim el setembre del 2021, perquè l’aprovi i es presenti públicament.

El Consell Nacional de la Lectura

El Govern ha aprovat la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el pla s’elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions tant del sector públic com del privat. Així mateix, es vol disposar de l’assessorament d’experts per encertar en la diagnosi i amb estudis comparatius amb altres models de foment de la lectura.

Les funcions del Consell Nacional de la Lectura, seran: participar en l’elaboració del pla i proposar mesures; efectuar el seguiment del desplegament del pla i proposar iniciatives de desplegament; fomentar la comunicació i la cooperació entre els diferents agents implicats en el desplegament per assolir-ne els objectius; proposar mesures per atendre les necessitats del sector del llibre i per fomentar la lectura; debatre i aprovar les propostes sorgides de les comissions de treball, i aprovar la proposta de Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya abans que el Departament de Cultura l’elevi al Govern.

El Consell Nacional de la Lectura estarà presidit per la titular del Departament de Cultura, amb la titular d’Educació com a vicepresidenta. També comptarà amb una quarantena de vocalies amb diferents representants de diferents administracions, ens públics, organismes, associacions i entitats.

Aquest nou òrgan s’ha de reunir almenys dues vegades a l’any, d’acord amb el calendari que s’estableixi. La Institució de les Lletres Catalanes ha de donar suport tècnic al Consell i a les comissions de treball que es creïn, amb els recursos personals i materials que siguin necessaris, per al desenvolupament correcte de les seves funcions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram