Abel Guarinos, Vicent Marzà i José Luis Pérez-Pont.

Ja s’han resolt els concurs públics per dirigir dues de les institucions culturals més importants de la Generalitat valenciana. Per una banda, el gestor cultural Abel Guarinos serà el nou director general de CulturArts (que passarà a denominar-se Institut Valencià de Cultura), mentre que el doctor en Belles Arts José Luis Pérez-Pont assumirà la gerència del Consorci de Museus Valencians. El seu nomenament ha de ser ratificar pels respectius consells rectors.

“Hem volgut que els equips que piloten aquestos dos grans centres de gestió cultural siguen els més preparats, eficients i competents per tal de plantejar els serveis culturals públics i de qualitat que la societat valenciana es mereix. Ho hem aconseguit seguint un rigorós procés d’avaluació transparent i dotat d’independència”, ha explicat el conseller de Cultura, Vicent Marzà.

Els projectes de Guarinos i Pérez-Pont han estat els triats per sengles comissions avaluadores, formades en respectivament per quatre membres de la Conselleria de Cultura, quatre representants de la societat civil i quatre persones expertes en les respectives disciplines. A la direcció de CulturArts s’havien presentat deu candidatures i a la gerència del Consorci de Museus tretze.

Trajectòries i projectes

Abel Guarinos ha sigut tècnic de gestió cultural en l’Administració pública valenciana des de 1991 fins a l’actualitat. Va fundar i dirigir durant 25 anys la Mostra Internacional de Mim de Sueca, fins al 2014. A més ha estat comissari d’exposicions i ha participat en nombroses publicacions vinculades al món del teatre, la pintura, la dansa o l’organització de festivals. Ara substituirà José Luis Moreno, que tornarà a la seva tasca de tècnic a l’IVAC.

En el seu projecte per a l’Institut Valencià de Cultura, situa l’espectador en el centre del discurs i incideix en la territorialització de la cultura i la descentralització de l’oferta programàtica, per tal d’equilibrar l’oferta cultural amb l’ampliació del circuit de ciutats i l’establiment de vincles interinstitucionals que enforteixin aquesta xarxa.

A més, Guarinos es marca la fita d’incrementar les ajudes a música per posar a nivells equitatius els festivals i també potenciar els certàmens de música en valencià, fins ara exclosos. A més, proposa equilibrar millor la implicació de l’IVC en ajuts a diferents disciplines culturals i la implicació dels sectors per dissenyar-los.

El projecte d’Abel Guarinos també aposta per potenciar el treball colze a colze amb el teixit associatiu de professionals; realitzar accions al carrer per a crear nous públics; optimitzar els espais de l’IVC de tot el territori per posar-los a disposició dels centres educatius i fer programació específica per a aquests d’arts escèniques, cinema i música; desenvolupar el Pla d’Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives i establir fires i mostres valencianes de referència, desenvolupar un Mapa de la Cultura que suposi una guia d’espais, empreses i institucions valencianes.

José Luis Pérez-Pont, advocat i doctor en Belles Arts, ha gestionat nombrosos projectes i convocatòries artístiques des d’un enfocament d’anàlisi i prospecció social, tant en institucions públiques com en privades. Ha sigut president de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art entre 2009 i 2015, i del Consell de Crítics i Comissaris d’Arts Visuals d’Espanya entre 2011 i 2013. També membre del Patronat Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València i subdirector de la revista MAKMA, dedicada a les arts visuals i la cultura contemporània. Pérez-Pont rellevarà en el càrrec Felipe Garín, que es jubila.

En el projecte proposat per al Consorci de Museus Valencians, el nou gerent proposa la descentralització territorial, no només en l’exhibició d’obres i en el comissariat d’exposicions, sinó també en el procés de producció expositiva per implicar professionals de tot el País Valencià.

A més, José Luis Pérez-Pont aposta per la coordinació interinstitucional per rendibilitzar els recursos i multiplicar la difusió dels programes culturals; generar un major diàleg entre programadors i creadors; treballar per a la professionalització del sector, i delimitar els criteris de la programació que ha d’acollir cada espai depenent del Consorci per complementar-se.

El projecte de Pérez-Pont també proposa impulsar l’oferta per als professionals d’ús d’espais del Consorci per desenvolupar projectes autogestionats de forma temporal; establir procediments de convocatòria pública perquè els professionals facin propostes als responsables de la programació, i aplicar els criteris d’igualtat de gènere, LGTB i lingüística en les accions generades al Consorci de forma transversal.

El seu projecte també aposta per facilitar l’accés a l’art contemporani mitjançant propostes educatives i amb una difusió adequada de les propostes artístiques. En aquest sentit es proposa fomentar la investigació, la creació i la formació de joves entre els centres del Consorci i espais de referència universitaris valencians i dissenyar una unitat educativa artística amb dues vessants, una per al públic general i escolar i una altra per al públic especialitzat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram