El primer paquet de mesures presentat pel Departament de Cultura per pal·liar l’impacte de la crisi del coronavirus no ha acabat de fer el pes al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

D’entrada, el CoNCA recalca que, dels 31 milions d’aportació anunciats, se n’han de descomptar 10, ja que no són ajuts, sinó crèdits de l’Institut Català de Finances. A més, la subvenció de la seva càrrega financera l’assumeix l’Institut Català de les Empreses Culturals, amb una reserva inicial de 350.000 euros que sortiran del pressupost de 2020 de la Conselleria.

Per la seva part, els 21 milions en què queden els ajuts es detrauran del mateix pressupost, de manera que si no es cobreixen de manera extraordinària aniran en detriment de les línies ordinàries de subvencions, adverteix el CoNCA.

L’ens considera que “la lenta i incerta operació de reanimació i recuperació” del sector un cop s’aixequi el confinament requerirà la “compensació” d’aquests 21 milions. “Drenar un pressupost que ja era precari i insuficient i estava lluny del 2% reclamat com a mínim imprescindible i homologable, seria afegir precarietat a la precarietat”, assenyala.

El CoNCA tampoc comparteix que l’ICF, en l’actual situació d’emergència del sector, fixi un interès al crèdit carregant a l’Euribor fins a tres punts percentuals. Al seu parer, les subvencions per suportar aquesta càrrega financera no s’haurien de detreure del pressupost de Cultura, sinó de les polítiques generals del Govern en suport de les empreses.

Ajuts per a artistes i treballadors

El CoNCA celebra que el pla presentat pel Departament inclogui una de les línies prioritàries assenyalades per l’ens, com són els ajuts per aturar l’enfonsament d’empreses, entitats i autònoms dels sector cultural. Amb tot, diu que és “especialment greu” que no inclogui una línia d’ajuts o subsidis per als artistes i treballadors del sector que, provinents del treball intermitent, no reuneixen les condicions per accedir a les prestacions d’atur.

En aquest sentit, el Consell ressalta que el Canal d’emergència cultural posat en marxa per acompanyar i orientar damnificats ofereix “un panorama desolador”, i demana una “empara pública immediata”.

Desconfinament gradual

Finalment, el CoNCA indica que és “urgent” fer un pla de desconfinament gradual de l’activitat cultural, de manera que empreses, entitats, autònoms i persones puguin “superar l’actual falta de perspectiva” i començar a fer previsions de represa “amb calendaris diferenciats segons la naturalesa de cada activitat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram