La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presidit aquest dilluns l’acte de donació del fons de l’Editorial Barcino a la Biblioteca de Catalunya, acompanyada del director del segell, Oriol Magrinyà, i la directora de l’equipament, Eugènia Serra.

Vilallonga ha celebrat que una firma de referència del sector editorial català, amb 95 anys d’història, posi el seu arxiu històric a l’abast dels tècnics i els investigadors per ser estudiat i difós.

El fons està constituït per més d’un centenar de capses i cronològicament abraça, principalment, el període comprès entre els anys 70 i 90.

El contingut es compon bàsicament de documentació generada per l’editorial, de caràcter administratiu, comptable i de gestió, com ara pressupostos, correspondència amb els subscriptors, fitxes de gestió de drets d’autor, de l’ISBN. També conté catàlegs històrics del segell o altra documentació que exemplifica el procés de producció de les obres. A més, inclou un petit conjunt de documentació del fundador de l’editorial, Josep Maria de Casacuberta i Roger (Barcelona, 1897 – 1985), i altres materials com ara fullets polítics clandestins, així com alguns números de revistes o diaris.

El fons de Barcino ja s’ha integrat en el portal Patrimoni d’Editors i Editats de Catalunya, que aplega informació sobre 48 editorials, i quan finalitzi el procés tècnic d’ordenació i descripció, la Biblioteca farà una exposició sobre el segell.

Des de la seva fundació, el 1924, Editorial Barcino ha publicat prop de 900 títols, sempre amb l’objectiu de difondre la cultura i la literatura catalanes.