El Jutjat de Primera Instància de Gant ha rebutjat extradir Josep Miquel Arenas a Espanya, d’on es va exiliar després de ser condemnat a tres anys i mig de presó pels delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces per algunes de les seves cançons.

El magistrat ha rebutjat els tres càrrecs que s’imputen a Valtònyc perquè considera que les lletres per les quals se’l va condemnar s’emmarquen en la llibertat d’expressió. “Han rebutjat l’extradició en tots els seus aspectes per falta de doble incriminació; és a dir, els fets pels quals Josep va ser condemnat a Espanya, a Bèlgica es consideren conductes atípiques”, ha explicat el seu advocat, Gonzalo Boye.

El raper mallorquí s’ha mostrat molt content de la resolució. “És molt trist que hàgim de marxar de casa nostra per trobar justícia i ser lliures”, ha dit a la sortida del Jutjat. Valtònyc ha explicat que ara continuarà amb els seus plans de portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans per “crear un precedent” i demostrar que “a Espanya no hi ha llibertat, no només per votar, sinó que tampoc no hi ha llibertat d’expressió”.

En aquesta línia, Boye ha afirmat la decisió de la justícia belga és un “reforç” al cas amb vista a Estrasburg, perquè “uns mateixos fets no poden ser delicte en un país i no ser-ho en un altre”.

La Fiscalia de Flandes Oriental ja ha recorregut la resolució. Un el termini de 30 dies els tres jutges de la Cambra d’Apel·lacions s’hauran de tornar a pronunciar sobre el cas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram