El sindicat d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) denuncia que la temporada passada, la 2009-2010, es va reduir un 40% el treball dels intèrprets en actuacions al País Valencià i que un 80% dels actors professionals valencians es troben en situació d’atur.

Els actors i actrius que integren l’AAPV sostenen que aquesta situació s’ha produït en gran part a causa del desmantellament, per part de la Generalitat, del Circuit Teatral Valencià, una xarxa que garantia la programació estable de teatre a 63 municipis gràcies a una inversió fixa de l’administració autonòmica.

Però les queixes de l’AAPV no es queden aquí: el temps d’exhibició i el catxet dels espectacles valencians a les sales públiques de València s’han reduït dràsticament. A més, denuncien que s’han tancat sales públiques com l’Altre Espai o el Rialto, i s’ha retirat l’ajuda directa a altres sales privades com la Sala l’Horta o el Teatre Micalet.

Tots els greuges que pateixen els actors i actrius valencians queden recollits en el Manifest 2010 – Pel teatre valencià. El document exposa la preocupació i la indignació pel “gradual esgotament, inestabilitat i precarietat que les arts escèniques valencianes pateixen en tots els seus àmbits, i que són el producte de l’absència de polítiques teatrals coherents per part de la Conselleria de Cultura”.

Davant aquest escenari, l’AAPV ha fet un decàleg de propostes per al creixement artístic del teatre valencià, entre les que destaquen fer més producció pública, promoure el teatre en valencià, ajudar als nous creadors i crear el Centre Teatral de la Generalitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram