L’incendi s’havia fet tan gran que no quedava una altra sortida si es volia que no acabés danyant del tot els fonaments del MACBA. Així doncs, el seu director, Bartomeu Marí, ha optat per apagar el foc per la via ràpida: ha fet marxa enrere, ha decidit obrir l’exposició que dimecres havia cancel·lat i ha posat el seu càrrec a disposició del Consorci. Aquest es reuneix d’urgència dilluns a instàncies de l’Ajuntament per veure com es rehabilita la malmesa imatge del museu.

En un comunicat fet públic aquest divendres al vespre, Marí admet que la seva rectificació arriba “davant la pràctica unanimitat de veus d’associacions professionals i sectorials, entitats i individus” que s’han mostrat en contra de la supressió de la mostra. I es deixa els treballadors, amb un missatge que no es queda en la superfície de la crisi. “Si inicialment vaig pensar que la no inclusió de l’obra d’Ines Doujak o la no obertura de la mostra protegiria el MACBA com a institució cultural dedicada al servei públic, les conseqüències d’això han estat les contràries a les desitjades”, reconeix el director del museu.

“La publicitat donada a l’obra i les opinions emeses per molts i diferents sectors de la societat, des del món de l’art i la cultura fins a la política i els mitjans de comunicació, així com els professionals internacionals de l’art, m’han fet reconsiderar la decisió inicial de no inaugurar-la”, argumenta sobre el canvi de parer.

En la missiva, Bartomeu Marí també torna a justificar la decisió inicial: “Mai no he cregut que el meu gest fos de censura: ho vaig percebre com un desacord amb la presència d’una obra en concret i els efectes de les seves possibles lectures”.

Així doncs, després de tres dies de polèmica, des d’aquest dissabte el públic pot visitar al MACBA l’exposició La Bèstia i el Sobirà, inclosa l’obra que Marí va voler excloure i que va actuar de guspira: Not dressed for conquering, l’escultura on un gos munta la líder feminista boliviana Domitila Barrios de Chúngara, que al seu torn fa el mateix amb el rei Joan Carles I, qui vomita flors per la boca sobre uns cascs d’oficials nazis. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram