Pablo La Parra Pérez ha estat escollit com a nou director de la Filmoteca de Catalunya després de superar el concurs públic endegat al gener, al qual s’havien presentat 27 candidatures. El contracte serà de quatre anys (prorrogables quatre més) amb una retribució bruta anual de 66.211,53 euros.

El fins ara cap del Departament de Recerca de l’Elías Querejeta Zine Eskola al País Basc assumirà el càrrec el proper 1 de juliol en substitució d’Esteve Riambau, que dirigeix la Filmoteca des de 2010.

La valoració

De la candidatura de La Parra, la comissió de selecció n’ha valorat especialment la trajectòria amb experiència en la gestió i lideratge d’equips i entitats lligades al cinema i al patrimoni audiovisual, així com l’ambició del projecte presentat, en el qual conflueixen diversos objectius.

Entre aquests, la voluntat d’aportar una mirada innovadora a les funcions de l’equipament, que es contempla com una institució inherentment transicional, així com la voluntat de promoure la recerca i la producció avançada de coneixement en col·laboració amb agents de recerca, desenvolupament i innovació, i el repte de garantir una expansió del sistema de preservació digital sostenible, tant institucionalment com mediambientalment, incorporant mecanismes de reflexió crítica sobre els programes de digitalització.

El projecte de Pablo La Parra vol reforçar la preservació i difusió del cinema català i implementar estratègies que contribueixin a la interconnexió dels fons patrimonials de la Filmoteca i a l’obertura i l’accessibilitat per a tot tipus de públics, tot reforçant els programes de difusió i mediació des d’una visió social responsable que impregni totes les àrees d’actuació del centre.

Finalment, la comissió ha considerat La Parra el candidat idoni per culminar el procés de transformació de la Filmoteca que suposarà la futura llei que l’elevarà a la categoria d’equipament nacional amb personalitat jurídica propia, emancipant-se de l’Institut Català de les Empreses Culturals i passant dependre directament del Departament de Cultura.

La comissió de selecció del concurs estava formada Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; Frédéric Maire, director de la Cinémathèque Suisse; Josep Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Jordi Foz, secretari general de Cultura, i Judit Sans, gerent de l’ICEC.

Trajectòria

Pablo La Parra Pérez és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de València i doctor en Estudis Cinematogràfics i Culturals per la Universitat de Nova York.

Des de 2018 ha exercit de docent i cap del Departament de Recerca de l’Elías Querejeta Zine Eskola, on entre d’altres ha estat responsable científic de la revista Zine: cuadernos de investigación cinematográfica. A més, entre 2018 i 2023 va ocupar posicions de responsabilitat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià com a coordinador de l’àrea transversal Pensament i debat, i director del projecte Zinemaldia 70 que ha conduït a la recerca, conservació i accessibilitat de l’arxiu del festival.

La Parra també ha estat director i comissari de programes públics i d’exposicions en diferents congressos, jornades i seminaris, i és autor de múltiples publicacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram