Foto: Joel Codina

Falset viurà aquest cap de setmana la seva festa anual més multitudinària: la Fira del Vi. Coincidint amb una de les cites més assenyalades en vermell del calendari festiu i enoturístic del Priorat, també es dona el tret de sortida d’una nova edició –la quarta– del Garbinada Pop. Així, Andrea Motis, Triquell i Jacobs encetaran un festival que s’ha consolidat com un altaveu musical i enoturístic que no només abraça el Priorat, sinó tot el Camp de Tarragona.

El periodista Isaac Albesa (Riudoms, 1970) és el promotor del Garbinada Pop. Des de fa gairebé 15 anys, combina la gestió cultural i la comunicació corporativa a través del segell Plujafina. “El Garbinada Pop va néixer en plena pandèmia. Després d’un any entre confinament i mascaretes, la gent tenia ganes de música en viu”, recorda Albesa. Mentre es coïa el festival, va tenir un aliat de pes per a l’embranzida definitiva: l’administració pública. “La iniciativa va poder tirar endavant, també, pel suport municipal, que va llegir amb encert que era un bon moment per donar un impuls a la cultura”.

Foto: Joel Codina

El Garbinada Pop va presentar-se amb un estil musical ben definit: el pop d’autor. El primer cartell van encapçalar-lo noms com Ferran Palau o El Petit de Cal Eril. “En la primera edició, l’aforament era en espais reduïts respectant les distàncies de seguretat. El públic estava assegut i amb mascaretes”, recorda l’impulsor.

“El 70% del públic assistent al festival és de fora del Priorat”, subratlla Isaac Albesa

Quant a la programació, el festival ha anat incorporant propostes més festives perseguint un públic més intergeneracional. “La tria de grups és acurada, sempre amb la intenció d’aportar un toc d’autenticitat al festival”, apunta Albesa. L’aliança amb l’Ajuntament de Falset ha fet que es comparteixi cartell per la festa major d’agost amb grups més llaminers per al gran públic.

Fa dos anys, amb l’actuació d’Els Pets, i l’edició passada, amb Buhos o The Tyets –amb les entrades exhaurides setmanes abans– que van aplegar 2.000 persones. Aquest 2024, el Garbinada Pop també ha programat les actuacions d’Alba Pujals i Jordi V. (20 de juliol), Magalí Datzira (27 de juliol), Quimi Portet i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic (2 d’agost), Guillem Gisbert i Maio (3 d’agost) i Ginestà (30 de novembre). A més de ser un altaveu, el Garbinada Pop també és un reclam per atraure nous visitants a la comarca. “El 70% del públic assistent és de fora del Priorat”, subratlla l’impulsor.

Falset, una ubicació estratègica

La tria de Falset com a escenari del Garbinada Pop no va ser una tria casual. Especialment, pel seu distintiu vinculat a la passió per la música. “Vaig identificar Falset com un municipi històricament arrelat a la música. La Banda o la mateixa escola municipal són dos pols d’atracció musical al poble, té molta tradició musical”, subratlla Albesa. Situat geogràficament entre el Baix Camp, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, Albesa assegura que “al voltant de Falset hi ha un públic potencial rellevant”. Quant als escenaris, el Garbinada Pop va sumar un escenari emblemàtic: el Celler Cooperativa de Falset, un edifici modernista. “Va ser un salt endavant, connectant amb el passat vinícola del municipi”, destaca.

La consolidació del Garbinada Pop s’explica, també, pel suport del Govern català. Gràcies a l’obertura d’una nova convocatòria d’ajuts que lliga els esdeveniments enoturístics amb la promoció cultural. “Aquesta subvenció ens ha permès redissenyar el projecte. Així, la programació s’ha adaptat als esdeveniments enoturístics, que s’inicia amb la Fira del Vi (primavera) i acaba amb la Festa de Sant Andreu (novembre)”.

“El festival s’ha adaptat als esdeveniments enoturístics que ofereix la comarca”, subratlla Albesa

El Garbinada Pop no és l’únic festival que lliga música i vi amb segell prioratí. El Festival Terrer, que lidera Blai Rosés, és una altra mostra de reivindicació del territori que suma set edicions, amb el tret diferencial que és itinerant pels diferents pobles del Priorat. Els promotors d’un festival i l’altre intenten no trepitjar-se. “Tot i que cada festival té el seu propi estil, som molt curosos, especialment amb les dates i les propostes”, reconeix Albesa.

Amb la quarta edició, el Garbinada Pop ja comença a arrelar, tot i les noves iniciatives que estan arribant al territori, com ara l’expansió territorial del Festival Cruïlla. “Fins ara, a diferència d’altres parts del territori català, el Camp de Tarragona no havia tingut mai una tradició de festival musical”, explica Albesa. Així i tot, el promotor del Garbinada Pop alerta que “hi ha una bombolla massa gran, i ha provocat una inflació econòmica, que ho ha encarit moltíssim”. Mentrestant, la bombolla de l’estima per la música i del bon vi (un requisit que al Priorat està assegurat) continuarà a l’alça mentre perdurin propostes com el Garbinada Pop.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram