El Govern ha acordat declarar el jaciment ibèric de Puig Castellar com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica. Aquest jaciment s’ubica dalt d’un turó que forma part de la Serralada de Marina, al límit dels termes municipals de Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.

El Departament de Cultura destaca que és un espai patrimonial de “primera magnitud” per a la recerca, i que també presenta un seguit de valors arqueològics, històrics, arquitectònics i culturals que faciliten la comprensió del conjunt del món ibèric en el context de la protohistòria del Mediterrani occidental.

Puig Castellar és un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català, i forma part d’una xarxa d’assentaments ideada pels grups polítics dirigents per a l’organització i el control de l’Estat. Es tracta d’un dels jaciments amb una tradició més antiga en l’arqueologia ibèrica de Catalunya, ja que les primeres excavacions es duen a terme al primer terç del segle XX i perduren, amb algunes aturades, fins a l’actualitat.

El jaciment representa un exemplar del model d’urbanisme ibèric, que abasta la gènesi i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització, amb una seqüència arqueològica de 300 anys de duració ininterrompuda, des del segle VI fins al II aC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram