Aquest 2024, la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona celebra el seu 20è aniversari. Per commemorar l’efemèride, la XAM presenta un seguit d’actuacions amb l’objectiu de posar en valor el servei públic dels arxius municipals i el patrimoni documental que atresoren, així com la professionalitat i experiència del personal arxiver.

Així, al llarg de l’any, la XAM publicarà una sèrie de càpsules divulgatives, Històries dels arxivers i arxiveres, on es visitaran diversos arxius per conèixer com es treballa en la recuperació de la història dels municipis. Seran una desena de vídeos on s’explicaran els valors i la funció social dels arxius municipals, a través d’històries viscudes pels arxivers.

A més, coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, al voltant del 9 de juny, es presentarà l’exposició virtual Som 250 per mostrar des de dins les feines dels arxius, així com la seva evolució durant aquests 20 anys.

Els orígens de la XAM

La XAM es va constituir el 2004 a partir de l’antecedent de l’any 1992, quan la Diputació de Barcelona va iniciar el suport als ajuntaments en matèria d’arxius municipals per tal de solucionar la situació d’abandonament que presentaven. més, el 1985 va néixer l’Associació d’Arxivers de Catalunya i es va aprovar la regulació de la Llei d’arxius.

La precària situació dels arxius municipals va empènyer la Diputació a projectar el Pla pilot d’arxius intermunicipals a la comarca del Bages en col·laboració amb el Centre d’Estudis del Bages i l’Associació d’Arxivers de Catalunya.

En aquell moment, fruit del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i cada ajuntament, naixia la figura de l’arxiver itinerant, que ja es coneixia als estats francès i espanyol.

Els reptes de futur

En l’actualitat, la XAM està formada per 250 arxius municipals de la província de Barcelona. D’aquests, 162 reben el suport de l’equip d’arxivers de l’Oficina de Patrimoni Cultural en poblacions menors de 10.000 habitants, i fins a 88 arxius que compten amb tècnic propi reben els seus recursos i serveis que els facilita la xarxa.

Entre els reptes de futur que ha de fer front la XAM hi ha l’organització dels arxius municipals pendents, la consolidació de l’administració electrònica, i la digitalització dels arxius i els serveis arxivístics per garantir l’accés i la difusió envers la ciutadania.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram