El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha tombat la llei d’injúries a la corona al país arran del cas per l’extradició del raper Valtònyc, exiliat des del maig de 2018. Preguntat pel Tribunal d’Apel·lació de Gant, que examina l’euroordre contra el cantant mallorquí, el TC belga ha dictaminat que la normativa belga de 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d’expressió. L’alt tribunal diu que la llei no s’ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.

La sentència del TC dificulta l’extradició de Valtònyc, ja que el delicte d’injúries a la corona no permetrà aquesta entrega, però la decisió final encara està en mans del Tribunal d’Apel·lació de Gant.

“Des de sempre he tingut clar que volia posar el meu cas en mans dels drets fonamentals per un benefici col·lectiu. Ho hem aconseguit, hem guanyat i Bèlgica elimina les injúries a la corona del codi penal. Jo no vaig acotar el cap però vosaltres no m’heu deixat sol. Gràcies”, ha piulat el cantant.

El seu advocat, Simon Bekaert, ha titllat la decisió del Tribunal Constitucional belga de “victòria”. “És un pas històric en l’ordenament jurídic intern de Bèlgica i bones notícies per al cas d’extradició de Valtònyc”, ha dit en una piulada el lletrat.

Josep Miquel Arenas va ser condemnat a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons, pels delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes; calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces no condicionals al president de la Fundación Nacional Círculo Balear, Jorge Campos (actual president de Vox a les Balears).

L’argumentació del TC

La llei belga d’injúries a la corona preveu una pena de presó de fins a tres anys per insultar el rei. Després d’analitzar la norma, el Tribunal Constitucional belga ha conclòs que és “una pena especialment severa” i “incompatible amb la llibertat d’expressió”. Citant la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, el TC recorda que, per respectar la llibertat d’expressió, el delicte d’injúries a la corona ha de ser “necessari en una societat democràtica”; és a dir, que ha de “respondre una necessitat social urgent i que sigui proporcional als objectius perseguits”.

En la sentència, el Constitucional destaca que la llei d’injúries a la corona de Bèlgica “es va adoptar en un context històric fonamentalment diferent del context actual”, i que “les visions sobre allò que es pot considerar necessari en una societat democràtica” també han evolucionat.

“Ni la irresponsabilitat del rei ni la posició simbòlica que ocupa a l’Estat poden justificar que la reputació del rei estigui més protegida que la reputació d’altres persones”, defensa la resolució judicial. El text afegeix que la llei en qüestió “no respon a una necessitat social imperiosa i és desproporcionada amb l’objectiu de protegir la reputació de la persona del rei”.

Per tot plegat, el TC ha conclòs que la criminalització dels insults al rei belga no és necessària en la societat democràtica actual, tenint en compte que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d’un estat s’emmarquen en la llibertat d’expressió, tal com marca la jurisprudència del TEDH, especialment la sentència d’Estrasburg pel cas d’Otegui i la sentència Stern Taulats per la crema de fotografies del rei a Girona.

El cas Valtònyc

Fa més de tres anys que Espanya reclama a Bèlgica l’extradició del raper mallorquí, arran del seu exili al país. Després que un tribunal de primera instància rebutgés l’euroordre contra el cantant el setembre del 2018, el Tribunal d’Apel·lació de Gant està estudiant la petició d’entrega. Primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l’extradició per la via ràpida pel delicte d’enaltiment del terrorisme, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i ara analitza si el pot entregar pels altres delictes: injúries a la corona i amenaces.

En concret, el Tribunal de Gant explora si aquests delictes tenen un equivalent en la legislació belga, un requisit per poder aprovar l’euroordre. Com que tenia dubtes sobre la llei d’injúries a la corona, fa un any va preguntar al Tribunal Constitucional belga sobre la seva legalitat. El pronunciament ha estat negatiu.

La decisió sobre l’extradició està en mans del Tribunal d’Apel·lació de Gant, i encara podria ser recorreguda en última instància al Tribunal de Cassació de Bèlgica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram