El consell d’administració del Teatre Nacional de Catalunya ha nomenat Carme Portaceli i Roig com a directora artística a partir de setembre de 2021 i fins al 2027, i serà la primera dona en assumir aquesta responsabilitat en els 23 anys d’història del TNC. Substituirà Xavier Albertí, en el càrrec des de 2013.

Portaceli s’incorporarà el proper setembre com a programadora de la següent temporada, la 2021-2022, mentre que Albertí continuarà en la direcció artística fins al 31 de juliol de 2021.

La retribució serà de 89.452,92 euros bruts anuals de 2021 a 2026. La temporada 2020-2021 (com a programadora) i la 2026-2027 (de seguiment i traspàs) la retribució serà de 44.726,46 euros.

Carme Portaceli ha estat escollida mitjançant el concurs públic endegat al gener i al qual es van presentar set candidatures. La directora teatral ja va ser finalista en el concurs obert el 2012 pel qual es va acabar nomenant Xavier Albertí.

Valoració

La comissió de valoració ha apreciat especialment la trajectòria professional de Portaceli, la seva capacitat per elaborar una programació d’alta qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del TNC. Aquests inclouen: garantir la diversitat de la programació, amb el patrimoni teatral català i universal com a eix fonamental; incentivar la creació contemporània i la innovació amb nous llenguatges artístics; impulsar la llengua catalana; fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques, i promoure la projecció internacional del TNC.

Del projecte artístic de Portaceli es destaca el compromís amb el públic per mantenir els nivells d’ocupació de les darreres temporades; l’objectiu de situar el TNC com a capçalera del sistema teatral públic de Catalunya, i l’ambició d’esdevenir un referent de les arts escèniques al sud d’Europa amb una projecció especial sobre les cultures de la Mediterrània.

La trajectòria de Carme Portaceli en el món de les arts escèniques es va iniciar el 1982 com a ajudant de direcció de Fabià Puigserver al Teatre Lliure. Al llarg de la seva trajectòria ha dirigit més de 70 espectacles. També ha estat directora artística del Teatro Español de Madrid (2016-2019) i fundadora de la Factoria Escènica Internacional (FEI), que va dirigir de 2005 a 2016.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram