El Tribunal Constitucional va tombar el juliol de 2017 l’impost que la Generalitat cobrava a les operadores d’internet i que servia per finançar el sector audiovisual català. Des de llavors, la partida ja no arriba a un sector que, segons l’Acadèmia del Cinema Català, viu “una situació dramàtica”.

Per pal·liar-ho, el Departament de Cultura, de la mà de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha aprovat incloure en l’avantprojecte de pressupostos del 2020 una partida de 16 milions d’euros per cobrir-ne el buit. Així ho ha avançat a l’ACN el director de l’ICEC, Miquel Curanta, qui precisa que la partida quedarà supeditada a l’aprovació dels comptes l’any que ve.

Curanta manifesta que el primer que s’ha d’entendre i assumir és que la taxa audiovisual està suspesa pel TC i, per tant, “no hi ha recurs possible” i “no té més recorregut”. Per aquest motiu, s’ha acordat amb el Departament Economia incloure, en l’avantprojecte de pressupost del 2020, els diners que provenien de l’impost als comptes de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

“El pressupost de l’ICEC, en cas que s’aprovin els comptes al Parlament, incorporarà 16 milions”. Uns diners que no vindran de cap taxa específica, sinó que serà inversió de la Generalitat i “aniran destinats allà on anaven els diners de la taxa”. És a dir, a les diverses línies que té l’ICEC en audiovisual per a llargmetratges, telefilms, documentals, animació i curtmetratges.

Miquel Curanta explica que la decisió d’incorporar aquests 16 milions als comptes del 2020 s’ha pres “davant la dificultat que implica dissenyar un altre model de taxa, que, a més, tingui garanties que no tornarà a ser suspesa”.

El director de l’ICEC assenyala que Economia ha entès “des del primer moment” que aquests diners són “una necessitat fonamental per al sector audiovisual, que és una indústria molt creixent a tot arreu, i no poden faltar aquests recursos”. En aquest sentit, celebra que, si l’any que ve hi ha pressupost, l’ICEC recuperarà la capacitat que tenia el 2017 per fer front a projectes que tenen relació amb l’audiovisual, la cultural digital i les arts visuals. “Serà un any de posar-nos al dia”, afirma.

Nova taxa

En paral·lel, fonts del Departament d’Economia han confirmat a l’ACN que treballen per recuperar la taxa via impost. Amb tot, la Conselleria liderada per Pere Aragonès constata la dificultat de fer possible un nou tribut sobre les operadores d’internet després que el Constitucional anul·lés l’anterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram