Davant la crisi, hi ha qui considera que la despesa cultural és prescindible. Per això ens preguntem: per què la cultura no rep prou suport social a Catalunya? No s’entén la inversió feta en edificis culturals que ara no tenen recursos per funcionar o pesa massa el mal nom que ha donat a la cultura algun malversador? Els ciutadans no saben que la cultura fa una alta contribució al PIB i que suposen 170.000 llocs de treball a tot Catalunya? Des de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) volem revalorar la cultura davant la societat i contribuir a remuntar la davallada de l’activitat cultural.

També en el sector cultural ens cal evolucionar, ja que les regles del joc de la crisi són darwinianes. Hem de posar-nos a treballar amb nous objectius per assolir velles finalitats: el bé públic. Hi ha aproximadament 5.000 gestors culturals a Catalunya disposats a fer-ho. Són responsables del capital públic o privat que se’ls facilita per dur a terme projectes culturals, i la qualitat de la seva gestió va íntimament lligada a l’impacte i la valoració pública que aquesta genera en la ciutadania.

Per tal de fonamentar el compromís en l’eficàcia i l’ètica, l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya ha publicat la Guia de bones pràctiques de la gestió cultural, un document que recull el compromís amb la qualitat de la cultura, la innovació i la funció educativa i social, i que posa èmfasi en el rigor i els valors del treball professional, els quals es veuen representats en metodologies com la transparència de la gestió i la selecció de professionals d’acord amb criteris de qualitat, entre altres.

L’APGCC es compromet amb la professionalitat i l’ètica i rebutja les males pràctiques, com són el malbaratament dels recursos, la banalització de la cultura o la contractació de professionals motivats per interessos. Condemnem tot allò que, més que una mala pràctica, és un delicte, com ara el frau i la prevaricació. Esperem que el compromís s’estengui a tota la comunitat cultural per tal que cultura i ètica siguin indissociables.

Per avançar treballant amb responsabilitat necessitem conèixer de primera mà la política cultural del Govern, i amb aquesta finalitat l’APGCC ha organitzat una trobada amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que tindrà lloc aquest dimecres i que inaugurarà el nou cicle Visions. Pensem que coincidirem amb ell en la idea que no es tracta d’anihilar el sistema cultural del país, sinó de reconvertir-lo; que no s’ha d’esborrar l’oferta cultural de les ciutats, sinó fer-la més atractiva per a la societat. Esperem compartir la idea que la cultura no és una despesa, sinó una inversió. Però també li reiterarem la preocupació de molts professionals: sota l’excusa de la crisi, es desmantella el sistema cultural?

No volem ser uns observadors, volem establir vies de diàleg amb qui fa les polítiques culturals, però també amb els creadors i la societat, per fer possible un projecte compartit que garanteixi que la cultura arribi a tothom i arreu del territori, generi riquesa i continuï essent un dels pilars de Catalunya.

Junta Directiva de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram