“Xavier de Bru de Sala i Castells (Barcelona, 1952) és un escriptor català, conegut amb el nom de ploma de Xavier Bru de Sala. Llicenciat en filologia catalana, és membre del PEN català i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.”

Així comença l’amable article de Xavier Bru de Sala a la Viquipèdia en català, tot i que avui caldria afegir-hi “té un gran desconeixement del funcionament d’Internet” (per dir-ho suaument), després d’haver llegit l’article (?) que aquest dimarts publica a El Periódico de Catalunya titulat Pirateria digital.

(Nota: us l’anava a enllaçar perquè el poguéssiu llegir, però després de llegir-lo, millor no poso l’enllaç perquè segons aquest senyor no és legal)

Aniré directe al gra, a comentar on parla de la Viquipèdia; l’apartat de YouTube donaria per tot un altre article. Tot i que reconeix que consulta aquesta enciclopèdia, no sembla ser que s’hagi interessat molt per investigar sobre l’eina: “l’enciclopèdia que amb tanta dedicació redacten milers i milers de benemèrits especialistes (que de vegades no ho són tant) de tot el món”? Fail, ja comencem malament. No el voldria escandalitzar més, però la Viquipèdia l’escriuen especialistes, sí, però també mestresses de casa, estudiants, aturats, jubilats, professors, enginyers, arquitectes… i fins i tot un senyor amb els coneixements de Bru de Sala podria escriure-hi.

Veure un article com el seu només pot inflamar al més sensat dels lectors. La Viquipèdia és un lloc web no comercial gestionat per la Fundació Wikimedia, una fundació sense ànim de lucre amb seu a San Francisco (Califòrnia, Estats Units). Ens financem mitjançant donacions i subvencions, i la nostra missió és, en última instància, la de fer arribar el coneixement lliure a qualsevol persona del món. La Viquipèdia ha pres exemple de la comunitat programari lliure (que inclou projectes com a GNU/Linux i Mozilla Firefox), distanciant-se de les restriccions imposades per les normatives tradicionals sobre els drets d’autor. En el seu lloc hem adoptat una llicència de contingut lliure: tots els textos i imatges creats pels nostres usuaris són i sempre seran lliures per ser copiats, modificats i redistribuïts.

On Bru de Sala troba la cosa més alarmant de la Viquipèdia és que a sota de cada article s’hi mencionen el conjunt de referències bibliogràfiques utilitzades per redactar l’article. És a dir, que segons Bru de Sala, millor no citar les fonts? Què més il·legal que això?

Potser a Bru de Sala li molesta un altre apartat de sota de cada article, els “enllaços externs”, que són enllaços a webs relacionades amb l’article: la seva pàgina oficial, la seva entrada a altres enciclopèdies, la pàgina de la institució que presideix. Això és il·legal? Donar més recursos als lectors perquè acabin anant a fonts primàries és il·legal? Val a dir que les institucions es barallen (literalment) per fer aparèixer els enllaços dels seus web a aquests apartats, ja que els comporta tenir més visites als seus webs. Si tantes ganes tenen de figurar-hi, doncs, no “perjudica un tercer”, com afirma molt intel·ligentment Bru de Sala. Un apartat, que per cert, també l’utilitzen els companys de la Gran Enciclopèdia Catalana perquè és la pròpia naturalesa d’Internet: enllaçar, donar context, donar més recursos al lector.

La Viquipèdia és gratuïta, sí. Però no viola cap dret d’autor. Ha trobat vostè mai una fotografia robada? Un videoclip? Una cançó de la Lady Gaga? Un text copiat d’un llibre? No. La Viquipèdia la construeixen cada minut voluntaris d’arreu del món en 280 llengües amb l’objectiu de fer arribar a tothom el coneixement. Democratització del coneixement, sap? Els que hi contribuïm pensem en l’ajuda que farem a tota aquella gent que busqui informació i la pugui trobar gràcies a la nostra tasca altruista. Sempre respectant els drets d’autor.

Bru de Sala parlant de lladres: “No cal tapar-se un ull ni portar un lloro, no cal craquejar ni fer un sol clic destinat a saltar-se les disposicions legals per convertir-se en pirata involuntari”.

David Parreño Mont. Responsable de comunicació d’Amical Wikimedia. Article publicat al seu blog.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram