El diumenge 30 d’octubre, el Departament de Cultura va utilitzar el seu perfil a Twitter per repiular un comentari del Secretariat Nacional de Cultura de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). El fet es pot considerar, com a mínim, de relliscada sospitosa.

Tot va sorgir arran d’un tuit del Departament on recomanava un recorregut per diferents monuments funeraris de Catalunya publicat al web de Patrimoni. L’àrea de cultura de CDC va respondre: “Seria fantàstic acompanyar-ho amb lectures de poemes de Novalis, Byron, Shelley, Baudelaire… Imagineria del Romanticisme”. I el Departament de Cultura va repiluar aquest comentari a tots els seus seguidors.

Retuitejar i comentar piulades alienes és el pa nostre de cada dia a Twitter. El mateix Departament, a banda de recomanar iniciatives culturals d’arreu del país enllaçant al seu web o al de tercers, també retuiteja missatges del TNC, l’Arts Santa Mònica o el Teatre Lliure, entre molts altres equipaments i certàmens. Fins i tot, del propi conseller Mascarell. Res a dir.

Però fer-ho d’un partit polític, que a més és el que governa (amb Unió), és diferent. Per als neòfits de Twitter, cal aclarir que reenviar un missatge, a part de ser útil per compartir i donar a conèixer el seu contingut, també serveix per donar visibilitat a l’autor de la piulada original.

Així, per molt que el tuit reenviat de CDC no fos la convocatòria d’un acte del partit ni tingués connotacions polítiques, el fet és que es va utilitzar un canal de comunicació públic per difondre’n un de polític.

Actualment, @cultura_cdc té uns 160 seguidors (ignoro quants en tenia abans de la piulada), i el seu perfil es va reenviar als més de 1.900 usuaris que aleshores seguien @cultura_cat (ara ja supera els 2.000). És a dir, una bona promoció.

Si bé és cert que, fins on he vist, es tracta d’un sol retuit fora de lloc –que esperem no es repeteixi– al bell mig d’un munt de piulades fetes des del Departament, també ho és que es va produir cinc dies abans de començar una nova campanya electoral, i que difícilment això hagués passat amb el comentari d’una altra formació política.

Pere Giménez @puickades