Cada vegada són més les iniciatives per frenar la crisi climàtica a tots els sectors econòmics, i òbviament també a l’audiovisual. La importància de començar a produir des d’una mirada diferent és ja inajornable.

La mobilitat, a través de vehicles sostenibles o transport públic; l’energia, amb l’ús d’opcions netes i renovables, i el càtering, lliure de plàstics, de quilòmetre zero i respectuós amb el medi, són probablement els tres elements més importants que s’han de tenir en compte per reduir la petjada ambiental.

Cada dia centenars de rodatges es porten a terme a casa nostra, i de manera involuntària, però implícita, generen un impacte al medi. Repensar les produccions i plantejar els plans de rodatge enfocats també a la sostenibilitat és, ara mateix, una obligació.

Existeixen alguns recursos enfocats a la producció audiovisual que ens ajuden a trobar solucions, com per exemple la Barcelona Film Commission i la Catalunya Film Commission, que tenen a la seva web la Guia de bones pràctiques en la producció audiovisual o la Guia per a la incorporació de criteris de sostenibilitat a les filmacions i els rodatges. També des de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) tenen la Guia completa sobre la incorporació de criteris de sostenibilitat a les filmacions i els rodatges.

“Per tenir una indústria més verda, primer ens ho hem de creure de veritat”

Igualment, existeixen certificats específics com pot ser el Green Film, ara mateix l’únic homologat a Europa i que garanteix que s’ha dut a terme una producció sostenible i respectuosa. Aquests tipus de certificats, ara minoritaris, seran cada vegada més imprescindibles per valorar l’impacte de qualsevol producció.

Fer produccions més verdes vol dir apostar-hi des de la direcció, però també des de l’equip de producció; això no és cosa d’uns quants, és cosa de tots. Els pressupostos també s’han d’ajustar cap a aquestes noves mesures. Ja és imprescindible tenir-ho en compte, perquè produir d’una manera més eficient requereix uns esforços enormes i sovint s’hi ha de destinar més diners. Un rodatge sostenible no és més car, simplement val més diners, unes despeses que compensaran amb escreix una petjada que, si no fem res, sí que ens costarà molt cara.

Ja tenim recursos i informació per produir d’una manera més eficient i amable, però per tenir una indústria més verda, primer ens ho hem de creure de veritat i, sobretot, ser creatius per portar a terme accions que ens permetin millorar aquestes produccions.

David Fontseca, productor i director de La Kaseta.

Article publicat a Infoproa, el butlletí de PROA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram