El nou comissionat de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, considera que “cal repensar la relació entre els grans festivals i el perímetre urbà”. Així ho va apuntar dijous en una trobada amb els mitjans de comunicació, informa Línia. “Les tensions amb els veïns s’han intensificat. A dins d’una ciutat, un festival amb 80.000 persones és complicat”, va argumentar Marcé, qui va afegir que per afrontar aquest debat cal una visió metropolitana.

El comissionat va deixar clar que aquestes eren, més que un posicionament, unes paraules per obrir un debat que considera necessari, i va afirmar que caldrà escoltar molt i generar acords i consensos.

Marcé va posar com a exemple de festivals que cal repensar “el Sónar i el Primavera Sound”.”La visió crítica del veïnat comença a ser molt potent. A ningú, per exemple, se li acudiria que el Circuit de Montmeló estigués a la ciutat”, va exemplificar.

Tot i remarcar que Barcelona “no pot ser una ciutat sense música”, també va dir que cal evitar que fins i tot hi hagi un debat “judicialitzat” sobre els grans festivals, en referència a les denúncies veïnals interposades pels que se celebren al Fòrum. Si no, va alertar, “els conflictes s’acabaran menjant la ciutat”.

Sobre la qüestió, Xavier Marcé també va dir que veu necessari posar a damunt la taula “com cal finançar” diverses qüestions relacionades amb els grans festivals, com poden ser la mobilitat o la neteja.

La centralitat de l’ICUB

Més enllà de les reflexions fetes al voltant dels grans festivals, durant la trobada amb la premsa, Xavier Marcé va desgranar algunes de les principals línies mestres de les polítiques culturals del nou mandat.

Sobre l’Institut de Cultura de Barcelona, el comissionat va explicar que té al cap quatre línies mestres sobre les quals vol treballar. En primer lloc, veu necessari que l’entitat ocupi una “posició central” a la vida cultural de la ciutat, però que aquesta no sigui centralista, sinó que s’expandeixi arreu dels districtes.

En segon lloc, va remarcar la importància del que anomena “sistema cultural Barcelona”, que barreja “elements públics i privats”. “A Barcelona no hi ha més remei que fer pactes entre aquests dos sectors”, va afirmar. En tercer lloc, que els projectes de l’ICUB, com per exemple la Mercè o el Grec, reforcin la seva descentralització. I per últim, “construir un entorn cultural metropolità”.

A banda, Marcé també va incidir en la importància d’una política cultural més transversal; és a dir, que el sector cultural tingui presència en grans esdeveniments com el Mobile World Congress o la Copa Amèrica. Tot plegat, per tenir una cultura que “trenqui murs i penetri en la societat, que no només es limiti als seus espectacles”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram