El compositor i antipianista Xavier Lloses ha estat el guanyador de la 16a edició del Premi Puig-Porret, la segona en què no es premia al millor artista, sinó un projecte de creació musical en directe. El guardó, dotat amb 10.000 euros (és el premi musical amb més dotació del país), es va lliurar dimecres a la nit durant la festa de celebració dels 25 anys del Mercat de Música Viva de Vic, que té lloc aquests dies.
Lloses ha guanyat el guardó atorgat per la Fundació Puig-Porret amb el projecte Nautlius Lab, que s’estrenarà en la propera edició del MMVC. Es tracta d’un nou instrument, un orgue aquàtic concebut com a instal·lació sonora interactiva. Està format per 48 tubs de metacrilat d’una alçada de dos metres i un diàmetre de 12 cm. El Nautlius està dissenyat per ocupar tot l’espai d’una sala com si fos un bosc, on el públic pot passejar entre els cilindres contemplant-los i escoltant-los.
El jurat ha escollit el projecte ideat per Xavier Lloses amb la col·laboració de David Sarsanedas (Orchestra Fireluche) entre els 18 presentats. El veredicte destaca la singularitat i atractiu d’un projecte que proposa una reformulació de la idea del directe, associant-lo a una instal·lació artística que també treballa de manera autònoma i que convida l’espectador a participar-hi. El jurat també ha ressaltat les possibilitats que obre aquest projecte per considerar els espais d’art contemporani com a espais
El Nautlius es presentarà l’any que ve al MMVV amb un concert que consistirà en l’elaboració d’una peça-espectacle d’una hora de durada on s’exploraran totes les possibilitats de l’instrument i, al mateix temps, s’hi combinaran instruments acústics repartits enmig del bosc de cilindres.
La idea inicial per l’acompanyament instrumental durant el concert es composa d’un quartet de corda i un vibrafonista percussionista.
Instal·lació sonora i visual
Els cilindres que formen el Nautlius contenen diferents proporcions d’aigua, un tub de silicona i un petit compressor que envia aire al fons, de manera que les bombolles pugen cap a la superfície travessant tota l’aigua del cilindre. En el moment que les bombolles exploten a la superfície emeten un so, l’altura del qual és proporcional al volum de l’aigua i a l’alçada del tub.
Cadascun dels cilindres s’activa des d’un teclat. En el moment que es prem una de les 48 tecles i la bombolla corresponen surt cap a la superfície, al mateix temps s’encén una bombeta ubicada a la part inferior, creant un efecte visual que acompanya el so i que permet identificar quin cilindre està sonant.
El jurat estava format per Jaume Antich, director d’Atrium Viladecans; Ramon Ferrer, responsable de programació de l’Atlàntida de Vic; Jordi Gratacós, president de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Managers de Catalunya; Alberto Guijarro, director de la Sala Apolo de Barcelona i codirector del Primavera Sound; la direcció artística del MMVV, Marc Lloret i Oriol Roca, i els periodistes Nando Cruz i Consol Sáenz.