El Centre UNESCO de Catalunya  (Unescocat) i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya van signar aquest dimecres un conveni de col·laboració per consolidar la línia de cooperació iniciada amb la candidatura dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. L’acord servirà de marc per al desenvolupament conjunt d’un pla de treball anual per promoure la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

El conveni també persegueix contribuir a la difusió internacional del fet casteller pels valors que transmet i per l’exemple que representen de com el patrimoni cultural pot contribuir a la cohesió social. La col·laboració també inclou el suport i assessorament d’Unescocat a les colles perquè puguin aplicar de la millor manera les disposicions que estableix la Convenció.

La presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres, Anna Guasch, va assegurar que, el la UNESCO, “és un reconeixement a la cultura popular catalana que ha significat un gran salt endavant pel moviment casteller, tant en nombre com en prestigi”. Guasch va afegir que en els castells el que més impacta és la construcció de la torre humana, però que el més important són “els valors que s’hi transmeten: la solidaritat, la inclusió sense distinció, l’assoliment d’un repte compartit, l’absència d’individualitat, i el voluntariat, valors poc presents a la societat actual”.

Per la seva part, el director d’Unescocat, Miquel Àngel Essomba, va subratllar que l’acord “culmina anys d’una col·laboració satisfactòria que ha permès fer més visible Catalunya a la UNESCO i la UNESCO a Catalunya”. Essomba també va destacar que “més enllà de les persones hi ha institucions decidides a treballar en partenariat per sensibilitzar i donar a conèixer el patrimoni del segle XXI que són els gestos, les paraules; és a dir el patrimoni immaterial, considerat no només com a element folklòric sinó com a motor viu de desenvolupament social”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram