L’ENS de l’Associacionisme Cultural Català ha estat acreditat com a ONG consultiva pel Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. El reconeixement implica que la confederació catalana assessorarà el comitè en l’avaluació de propostes que es presentin per formar part de la llista de patrimoni cultural immaterial que requereix mesures urgents per a la seva salvaguarda, i del registre de programes, projectes i activitats.

Aquesta acreditació també implica que l’ENS es compromet a desenvolupar accions de salvaguarda, respecte i sensibilització sobre el patrimoni immaterial català.

Coordinació amb la Direcció General per elaborar un inventari

“Es tracta d’un reconeixement internacional al moviment associatiu cultural de Catalunya i, per tant, tots els col·lectius de la nostra cultura popular se n’han de sentir dipositaris i protagonistes”, destaca el president de l’ENS, Antoni Carné. “La transcendència social de la manera de fer i forma de ser de les nostres activitats culturals, que també vinculen la sensibilitat per la cohesió social, ens situen a prendre consciència de la importància d’aquest reconeixement en el sentit de que cal seguir treballant amb més força que mai”, afegeix.

Una de les primeres propostes que impulsarà l’ENS serà coordinar-se amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural per concretar metodologies d’acord amb els criteris de la UNESCO per elaborar un inventari dels elements que conformen el patrimoni cultural immaterial de Catalunya per garantir-ne la seva pervivència.

El reconeixement a l’ENS es va concedir durant la convenció del Comitè, celebrada la setmana passada a Bakú (Azerbaidjan), i durant la qual un projecte català va ser inclós dins el Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

En aquesta trobada també van sol·licitar l’estatus d’ONG consultiva el Centre UNESCO Euskal Herria, el Berättarnätet Kronoberg de Suècia, el Centrum voor Argarische Geschiedenis Atrechtcollege de Bèlgica i el Norges Husfidslag de Noruega, entre d’altres.

La UNESCO atorga aquest reconeixement a les entitats que ho sol·liciten i que compleixen els requisits de tenir acreditada una trajectòria de competència, coneixements i experiència en la protecció del patrimoni cultural immaterial, així com una capacitat de cooperar amb les comunitats i grups que creen i transmeten el patrimoni cultural i material. També són requisits tenir uns estatuts que s’ajustin a l’esperit del Comitè i disposar d’una capacitat operativa que els permeti portar-los a terme.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram