El Palau Maricel de Sitges acull una exposició que homenatge la revista L’Amic de les Arts, que va publicar 31 números entre 1926 i 1929. Editada des de Sitges per Josep Carbonell i Gener, va ser un referent de les primeres avantguardes i va aconseguir comptar amb les firmes de Federico García Lorca, J.V. Foix, Paul Éluard o Salvador Dalí, així com dels crítics Sebastià Gasch i Lluís Montanya.

La publicació va començar a caminar amb un caràcter localista, però la incorporació de signatures com les de Federico García Lorca, J.V. Foix, Paul Éluard o Salvador Dalí, així com les dels crítics Sebastià Gasch i Lluís Montanya, va permetre que comencés a plasmar les idees avantguardistes artístiques i literàries del moment.

L’Amic de les Arts (art i poesia a Sitges 1926 -29) està comissariada per Aitor Quiney i es pot visitar fins al 16 de març de 2025. L’exposició presenta un centenar d’obres dels artistes defensats pels crítics de la revista, però també d’alguns als quals no van acceptar en els seus cànons per diferents raons. Les obres provenen de diferents fons i col·leccions, a més de les pròpies de Museus de Sitges.

La mostra artística està integrada per pintures, dibuixos i escultures i complementada amb una àmplia mostra de documents diversos (com correspondència, revistes i llibres), que permeten contextualitzar el paper que la revista va jugar en l’ecosistema cultural de moment.

En concret, s’hi exposen obres de Rafael Barradas, Evarist Basiana, Guillem Bergnes, Emili Bosch-Roger, Francesc Camps Ribera, Francesc Canyelles, Artur Carbonell, Montserrat Casanova, Magí A. Cassanyes, Antoni Costa, Salvador Dalí, Francesc Domingo, Agustí Ferrer, Pedro Flores, Luis Garay, Federico García Lorca, Pau Gargallo, Josep Gausachs, Josep Granyer, Joan Junyer, Pere Jou, Joan Miró, Josep Obiols, Àngel Planells, Joan Rebull, Enric C. Ricart, Joan Sandalinas, Alfred Sisquella, Emili Store, Josep M. de Togores, Joaquim Torres Garcia i Hernando Viñes.

Totes aquestes peces dialoguen amb la documentació triada i exposada, sobretot revistes que van comptar amb la participació dels crítics de L’Amic de les Arts, com Ciutat, de Manresa; Gallo, de Granada (creada per García Lorca); Mediodía, de Sevilla; Sagitario, Circunvalación o ¡30-30!, de Mèxic.

La mostra també exposa el Manifest Groc, el manifest antiartístic publicat per Salvador Dalí, Sebastià Gasch i Lluís Montanyà, que el 1928 va irrompre en el panorama artístic i de les idees amb una voluntat agitadora i rupturista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram