El Govern de la Generalitat, el Consell de Mallorca i la Xarxa Vives d’Universitats han posat en marxa el Diccionari Biogràfic de Dones, un diccionari en línia d’accés públic i gratuït que ofereix un recorregut al llarg de la història dels territoris de parla catalana, entre els segles I i XXI, a través de la biografia de 655 dones de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya.

Aquest diccionari és un projecte de recerca nascut amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seva elaboració han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.

Durant la presentació, divendres passat, el vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, va remarcar que el diccionari és “una obra viva, en construcció permanent”, que deixa la porta oberta a actualitzar i ampliar l’actual fons biogràfic, a partir de les aportacions dels grups de recerca universitaris, els estudiosos vinculats als centres d’història local, els professionals implicats en aquest àmbit i la societat civil en general. Segons Carod-Rovira, el web “és un espai dinàmic i obert, que no només no està tancat mirant al passat, sinó que no està tancat mirant al futur”.

Per la seva banda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació en funcions, Joan Manuel Tresserras, va assenyalar que el diccionari és “una mirada històrica que atorga a les dones el paper que han tingut en la construcció del país” i que alhora “permet donar-los visibilitat”. A més, va destacar que el web “ofereix una mirada més complexa del país i de la cultura compartida per tots els territoris de parla catalana”.

Finalment, el president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, es va mostrarconvençut de l’“èxit” que tindrà un projecte que “ha permès treballar en xarxa i posar en comú totes les àrees de recerca i constatar l’enorme potencial que tenim quan treballem plegats”.

Una cinquantena d’experts de 12 universitats han treballat en l’elaboració del diccionari, en què han participat la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de la Vicepresidència, Cultura i Mitjans de Comunicació, i Acció Social i Ciutadania; el Consell de Mallorca, i la Xarxa Vives d’Universitats (Universitat Abat Oliva CEU, Universitat d’Alacant, Universitat d’Andorra, UAB, UB, UPF, URL, URV, UdG, UdL, UdV, Universitat de les Illes Balears, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Jaume I, Universitat Miguel Hernández d’Elx, UOC, Universitat de Perpinyà Via Domitia, UPC de València, Universitat de Sàsser i Universitat de València).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram