Oriol Escursell, responsable executiu del projecte Nilak.

El projecte Nilak ha guanyat la quarta edició del Premi Lluís Carulla d’emprenedoria cultural, dotat amb 60.000 euros per al seu desenvolupament i amb un acompanyament empresarial de dos anys a càrrec de Netmentora Catalunya (valorat en 10.000 euros més).

Nilak proposa un espai escènic itinerant –una carpa mòbil– que apropi les arts escèniques contemporànies a les poblacions rurals, descentralitzant-les dels grans nuclis urbans i així democratitzar l’accés a la cultura. El projecte parteix de la base que el 26% de les comarques catalanes no tenen cap teatre.

La carpa tindrà les condicions tècniques necessàries per realitzar-hi espectacles, tallers, exposicions i creacions durant una estada de 15 dies en cada població. Aquestes activitats es treballaran juntament amb els habitants locals  per generar una immersió en el territori i establir-ne el diàleg i la cocreació, en especial amb les escoles.

El jurat del Premi Lluís Carulla ha distingit Nilak com a millor projecte cultural transformador per proposar solucions al dèficit de l’accés cultural en l’àmbit rural; perquè a més de reequilibrar el territori i democratitzar-lo amb la cultura, crearà nous llocs de treball estables; per ser una proposta que transforma i cohesiona el territori i la societat fomentant la participació amb els habitants, especialment amb les escoles; i perquè crearà nous públics i vocacions artístiques, i oferirà noves oportunitats culturals a la ciutadania, artistes i institucions.

Per la seva part, el Museu de Camins ha rebut el Premi Lluís Carulla a la millor idea cultural transformadora, dotat amb 10.000 euros i un acompanyament empresarial d’un any a càrrec de la Fundació Autoocupació.

El projecte es presenta com un museu a l’aire lliure que recupera i preserva el conjunt de la xarxa de camins antics de la Vall de Siarb. A través de la preservació de la memòria històrica, la diversitat i la riquesa del paisatge, el Museu de Camins vol connectar, potenciar i divulgar el llegat històric, natural i cultural que hi ha impregnat en aquesta vall.

El jurat ha guardonat aquest projecte perquè és museu a l’aire lliure que recupera memòria històrica, vies de comunicació i tradicions amb la mirada posada al futur; per ser una iniciativa innovadora que connecta i preserva el patrimoni cultural i natural, generant noves activitats econòmiques; per transformar el territori, oferir experiències a joves i ser un reclam turístic sostenible; per ser una idea escalable, replicable a altres parts del territori català; i per ser probablement el primer museu de camins del món.

Els quatre projectes i les dues idees finalistes del Premi Lluís Carulla 2020 tindran accés a un fons de beques dotat amb 15.000 euros en total i un seguiment cultural i empresarial.

Enguany, als guardons s’han presentat 343 candidatures (207 en la categoria de projecte i 136 en la d’idea), un 70% més que els 202 de l’anterior edició (en la segona van ser 73 i en la primera 100).

El jurat del Premi Lluís Carulla estava integrat per Jordi Sellas, periodista i gestor d’empreses culturals; Ricardo Robles, fundador i codirector del festival Sónar; Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català; Emilio Álvarez, fundador i codirector del Festival Loop Barcelona; Anna Villarroya, presidenta de l’European Association of Cultural Researchers; Núria Basi, de Netmentora Catalunya; Guillem Arís, director d’Autoocupació Catalunya; Carolina Rosich, periodista cultural, i Nicolau Brossa, president de la Fundació Carulla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram