El Departament de Cultura ha posat en marxa Fotografia a Catalunya, el primer portal que recull de forma conjunta el patrimoni fotogràfic del país. La nova plataforma en línia té com a objectius divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani a nivell nacional i internacional, i esdevenir una finestra a la riquesa, la qualitat i la diversitat d’aquest àmbit, tot potenciant l’afecció de la societat vers la cultura fotogràfica.

El projecte ha estat desenvolupat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb la participació del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i ha comptat amb la col·laboració de moltes institucions (arxius, biblioteques i museus), de col·leccions particulars i dels propis fotògrafs, que han seleccionat el millor dels seus fons i la seva obra.

Més concretament, la posada en marxa de Fotografia a Catalunya, persegueix:

  • Oferir una plataforma útil i eficaç que permeti l’accés de forma unificada a la informació sobre el patrimoni fotogràfic català, la teoria de la fotografia, la conservació preventiva i els aspectes legals que afecten el seu ús, arribant a cobrir els principals àmbits que componen la cultura fotogràfica.
  • Incentivar la utilització de la fotografia patrimonial en la recerca acadèmica, establint-hi transversalitats cap a la resta de ciències socials.
  • Promoure un hàbit en l’ús de la fotografia patrimonial i creativa en les dinàmiques didàctiques formals i en les no formals, a escoles i centres d’ensenyament.
  • Crear una comunitat al voltant de la cultura fotogràfica, afavorint el creixement del sentiment de pertinença a la ciutadania, que faci servir aquesta plataforma per expressar-se i interactuar a través de la cultura fotogràfica.

1.600 fotografies i 600 fotògrafs imprescindibles

D’entrada, s’han sumat al projecte 15 col·leccions procedents de sis institucions que tenien els seus fons digitalitzat, i diversos fotògrafs contemporanis: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, MACBA i MNAC.

El projecte surt a la xarxa amb més de 1.600 fotografies, més de 300 recursos i una exposició virtual sobre el daguerreotip, per tal de cobrir les necessitats d’informació i serveis relacionats. Aquests continguts creixeran de forma continuada amb la incorporació de noves fotografies, institucions, col·leccions i fotògrafs.

A més, un grup d’experts ha triat un catàleg de 600 fotògrafs considerats imprescindibles de la fotografia a Catalunya. Aquesta tria també s’anirà ampliant any rere any amb la participació d’altres experts i de les institucions que conformen el projecte. També està oberta la inclusió en el web de tota la fotografia d’autor anònim o desconegut.

Objectius de 2016

De cara a l’any que ve, Fotografia a Catalunya té per objectius ampliar el projecte amb la participació de més institucions i més fotògrafs, arribar a tot el públic interessat per la cultura fotogràfica, donar lloc a una comunitat d’usuaris i fidelitzar-los, i produir recursos educatius relacionats amb les activitats de les institucions que formen part del portal.

Per assolir aquests objectius, es preveuen les següents accions:

  • Donar a conèixer a l’exterior la cultura fotogràfica catalana a partir de la publicació dels seus continguts en castellà i anglès.
  • Donar la possibilitat als usuaris de crear galeries d’imatges del catàleg, que puguin ser guardades, publicades al web i compartides a les seves comunitats.
  • Ampliar l’activitat del blog fomentant la pluralitat dels autors
  • Participar en l’elaboració d’estàndards per a la documentació dels fons i col·leccions amb la incorporació del projecte al grup de treball de fotografia a museus i arxius.
  • Ampliar les funcionalitats del cercador amb nous paràmetres de cerca que millorin la navegació associada.
  • Contactar amb noves institucions i fotògrafs contemporanis per incorporar-los al projecte, cercant la màxima qualitat i diversitat dels fons.
  • Posar en marxa el directori d’institucions, fons i col·leccions fotogràfiques de Catalunya que reculli de forma progressiva el patrimoni fotogràfic català en tota la seva dimensió.

A més, durant el 2016, el portal carregarà mensualment nous fotògrafs i noves institucions. En aquests moments s’està treballant amb cinc institucions per a la seva incorporació entre desembre i gener: els arxius comarcals de l’Alt Penedès, el Garraf i la Garrotxa; l’Arxiu Històric de Tarragona, i el Museu Morera de Lleida.

Durant el 2016, Fotografia a Catalunya serà gestionat de forma conjunta per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, però en el futur el projecte passarà a ser gestionat pel futur Centre Nacional de la Fotografia.

35 milions d’imatges

Actualment, el patrimoni fotogràfic català està format per més de 35 milions de fotografies inventariades, conservades en els més de 323 arxius que formen el Sistema d’Arxius de Catalunya, diversos museus i altres centres com la Biblioteca de Catalunya, l’Institut Amatller d’Art Hispànic i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. A més, aquest patrimoni fotogràfic ha tingut fins ara una notable diversitat de criteris en la protecció, conservació, descripció, accés i difusió, i es troba dispers per diverses col·leccions del país, segons explica el Departament.

Amb aquest portal es respon a una necessitat del sector que ha estat formulada en diverses ocasions, tot facilitant l’accés al patrimoni fotogràfic de forma unificada, destaca la Conselleria sobre el portal, que s’inscriu en el Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat, presentat a principis d’any.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram