L’edifici de l’antiga fàbrica CACI a Badalona.

El Museu del Còmic de Catalunya és un d’aquells expedients oblidats en un calaix que surten a la palestra quan s’acosten eleccions. Una encaixada de mans entre els aleshores conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, simbolitzava el gener del 2010 l’acord entre administracions per a ubicar el nou museu a l’antiga fàbrica CACI. La ciutat certificava d’aquesta manera la seva victòria en la disputada cursa per acollir el que havia de ser un gran equipament cultural d’àmbit nacional. Però 10 anys després, l’Ajuntament sembla haver-se cansat d’esperar la inversió de prop de 8 milions d’euros promesa i ha decidit apostar per buscar nous usos a l’espai destinat al projecte.

El primer tast del potencial de la CACI va tenir lloc el passat 16 de novembre. La renovada nau –durant el mandat de l’exalcaldessa Dolors Sabater es van invertir al voltant de 100.000 euros per rehabilitar la planta baixa– va obrir les seves portes al públic per acollir l’exposició Metròpolis de ciutats, una mostra itinerant que organitza l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La intenció del consistori és precisament continuar amb aquesta dinàmica i fer de l’antiga fàbrica un “multiespai” on artistes i emprenedors puguin produir i exposar les seves creacions.

Per tal de convertir les instal·lacions en un referent de la cultura a la ciutat, l’administració local veu necessari redimensionar el projecte del Museu del Còmic. Una de les propostes que pren més força és dedicar a les il·lustracions només la primera planta de l’edifici. Aquesta opció –que podria comprometre l’abast nacional de la iniciativa– permetria a l’Ajuntament poder obrir un petit museu sense haver de dependre de la potent inversió de la Generalitat que ja donen gairebé per perduda, segons apunten fonts municipals.

Tanmateix, alguns grups de l’oposició es neguen a renunciar a un equipament cultural de referència en l’àmbit català. “Hem d’aconseguir fer el projecte viable, repensar-lo en el seu conjunt i definir diferents fases d’actuació”, apunta Oriol Lladó, regidor d’ERC. El polític badaloní aposta per convertir la fàbrica en un espai on poder mostrar els avenços de tot el procés de catalogació i digitalització de còmics i il·lustracions que està duent a terme el Departament de Cultura de la Generalitat. Lladó valora positivament que la iniciativa torni a ser damunt la taula de l’administració local, però demana al consistori més concreció en el projecte per així captar l’interès perdut del Govern.

Laboratori de creació

“Sempre hem apostat per aquest espai. L’imaginàvem com alguna cosa més que un museu, com un laboratori, un punt de trobada per als professionals de la creació gràfica i la il·lustració”, explica Xavi Ramiro, president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC). Aquesta entitat –una de les promotores de l’acord entre administracions firmat el gener del 2010– ha estat testimoni directe de com la crisi i el pas de fins a quatre consellers diferents ha deixat en paper mullat la iniciativa del Museu del Còmic. “El projecte va morir una mica a partir de les retallades. Tant de bo les institucions es posessin a treballar. Cal voluntat per invertir”, assenyala Ramiro.

El president de l’APIC no creu que la inauguració el passat 13 de juny del Museu del Còmic de Sant Cugat hagi boicotejat o afectat negativament al projecte de Badalona, i considera que encara no és massa tard per posar en marxa la iniciativa, sempre que es respecti l’esperit de la proposta original.

Alternativa a la Mobba

Amb el debat sobre els possibles usos de la CACI un cop més damunt la taula, el futur d’una altra fàbrica de la ciutat condemnada a desaparèixer ha tornat a fer acte de presència. “Un espai amb capacitat per agrupar tota l’escena creativa i cultural de la ciutat podria ser molt interessant. Seria una bona opció”, assegura Ramón de los Heros, un dels membres del col·lectiu d’artistes que té el seu taller a l’edifici Mobba, que tancarà les seves portes el pròxim 15 de maig.

L’artífex del Dimoni –la mítica figura que es crema a Badalona per les Festes de Maig– veu en traslladar el seu espai de creació a la nau remodelada una solució per no haver de marxar a un altre municipi amb un lloguer més assequible. “Ens agradaria quedar-nos. La majoria dels artistes som de la ciutat i seria una pena que la fàbrica CACI es tornés a perdre”, afirma. El temps dirà si finalment serà així o no.

 

Article publicat a Línia Nord.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram