L’increment de l’IVA en el sector de les arts escèniques ha provocat la destrucció de l’oferta, el consum i l’ocupació; la reducció de la producció; el descens d’ingressos, i una repercussió negativa en la indústria auxiliar (escenògrafs, figurinistes, equipaments tècnics, etc.). Així ho assegura un informe sobre l’impacte de la pujada de l’impost al 21% presentat per la Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA).

El document l’ha realitzat ICC Consultors amb les estadístiques del sector, les dades de venda online i els informes de la SGAE, i compara les xifres entre setembre i desembre del 2012 amb les del mateix període de l’any anterior.

Caiguda d’espectadors i recaptació

El desolador informe conclou que, en el darrer quadrimestre de l’any, hi va haver 3.922.739 espectadors a l’estat, un 31,43% inferior respecte al mateix període del 2011 (1,8 milions menys de públic). Això ha provocat que la recaptació bruta hagi estat de 81.891.486 euros, un 24,91% menor, mentre que la recaptació neta s’ha quedat en 67.678.914 euros, un 32,98% menys.

Segons ICC Consultors, l’increment de l’IVA explica un 55,6% del descens de públic i un 61,4% del de recaptació. Així, segons el document, el descens d’espectadors provocat exclusivament per l’efecte de l’increment impositiu és del 17,48%, i del 20,20% pel que fa a la recaptació.

L’Estat deixa d’ingressar gairebé 3 milions

L’estudi assenyala que la davallada de la recaptació ha tingut un impacte negatiu sobre els ingressos de drets d’autor i sobre el marge net de les empreses i, en conseqüència, sobre la recaptació fiscal. A més, s’han perdut 596 llocs de treball directes, amb els conseqüents costos de l’atur i la baixada en els ingressos per part de l’Estat de l’IRPF i les quotes de la Seguretat Social.

Així, ICC Consultors calcula que la pujada de l’IVA en el sector teatral ha tingut un impacte negatiu sobre la recaptació global d’impostos i de Seguretat Social estimat en 2.978.151,13 euros.

Recuperació viable amb un IVA del 10%

La FAETEDA afirma que, abans de l’increment de l’impost, el sector mantenia una “capacitat de resistència” a la crisi superior a la d’altres sectors, però ara s’enfronta a una situació “d’emergència sectorial”. A més, afegeix que la manca de paritat amb les taxes que s’apliquen a la zona euro afecta negativament la competitivitat internacional. En aquest sentit, recorda que Holanda, Portugal o França han rectificat els respectius increments impositius a la cultura.

La Federació explica que un IVA al 10% permetria revertir la tendència i ho argumenta amb xifres. Segons l’organització, en un any natural hi hauria una recuperació de 2.524.000 espectadors; un augment de 53 milions de recaptació neta; una recuperació de 1.800 llocs de treball, i com a conseqüència de tot plegat un increment dels ingressos de l’Estat a través d’impostos i cotitzacions.

A banda, la FAETEDA està treballant en un Pla de xoc per a les arts escèniques que incorpora mesures més àmplies que la simple reducció de l’IVA cultural. La Federació lliurarà aquest document al Ministeri de Cultura després de Setmana Santa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram