El 46% dels intèrprets establerts a Catalunya no troba feina de la seva professió, segons l’Informe sociolaboral sobre el col·lectiu d’actors i ballarins a Espanya elaborat per la Fundació AISGE durant els set primers mesos de 2016. El percentatge d’aturats és del 60% dins del sector audiovisual; del 52% entre els ballarins; del 45% en els actors de teatre, i del 24% en els dobladors.

Per la seva part, l’ocupació se situa en el 65% entre els dobladors catalans; el 50% en els actors de teatre; el 34% en l’audiovisual, i el 33% en els ballarins. Dels intèrprets que treballen, un 13% ho fa habitualment sense contracte, i un 22% cobra menys que el salari establert per conveni.

Davant d’aquest panorama, és habitual que els intèrprets busquin ocupacions complementàries. Així, el 14% dels enquestats en l’estudi admet haver fet en els darrers anys alguna feina en tasques més o menys properes a la seva professió, com ara la producció o la formació artística. A banda, un 27% ha realitzat algun treball en facetes que no tenen res a veure amb la interpretació.

Un 58% per sota del llindar de la pobresa

L’atur en sentit estricte entre els intèrprets catalans (sense feina ni en aquest ni en cap altre sector) és del 25% en l’àmbit audiovisual; el 21% en el teatre; el 15% en la dansa, i del 13% en el doblatge. D’aquestes persones aturades, el 58% no rep cap prestació; el 21% cobra l’atur; el 9% rep el subsidi de 426 euros mensuals, i un 5% copta amb un subsidi d’ajut familiar.

L’informe de la Fundació AISGE també indica que, si es tenen en compte únicament els ingressos obtinguts per l’exercici de la professió artística, el 58% dels intèrprets enquestats se situa per sota del llindar de la pobresa (els que no superen els 6.000 euros anuals o no cobren); el 13% es troba en una situació precària (amb ingressos d’entre 500 i 1.000 euros mensuals), i només el 29% restant supera la condició de mileurista.

El percentatge d’intèrprets catalans per sota el llindar de la pobresa és del 68% en el cas dels ballarins; del 66% en l’audiovisual; del 57% en el teatre, i del 40% entre els dobladors.

L’estudi de la Fundació AISGE s’ha realitzat a partir d’un total de 3.282 enquestes, de les quals 558 a Catalunya, que corresponen al 36,4% dels socis. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram