Agents dels Mossos d’Esquadra van detenir el 13 de setembre un hom de 43 anys veí d’Alcanar com a presumpte autor de quatre delictes contra el patrimoni històric i quatre de furt d’objectes de valor històric, cultural i científic realitzats al jaciment iber d’Ulldecona. El detingut va quedar en llibertat amb càrrecs l’endemà després de declarar al Jutjat.

La investigació es va iniciar a mitjan juliol, quan l’Ajuntament d’Ulldecona va denunciar als Mossos que algú hauria realitzat excavacions no autoritzades al jaciment iber de la població. Després de l’avís d’un veí, els tècnics municipals van observar que algú havia realitzat un forat d’un metre de profunditat i havia deixat diverses peces de ceràmica trencades. Al setembre es van detectar noves excavacions a la zona arqueològica, motiu pel qual la Policia Local i els Mossos van establir un sistema de vigilància per identificar i detenir els autors dels espolis.

El 13 de setembre, un testimoni va avisar de la presència de l’espoliador en el jaciment. La Policia d’Ulldecona i els Mossos van realitzar un operatiu de recerca aconseguint detenir el sospitós mentre feia més forats i havia recollit fragments de ceràmica. Estava fent servir eines de cultiu, un detector de metalls, bosses per recollir el material que desenterrava, i un detector de metalls.

Al domicili del detingut es van localitzar desenes de peces antigues que se sospita procedien del jaciment, motiu pel qual van ser intervingudes per analitzar la seva procedència i importància arqueològica.

“Greu perjudici”

Els Mossos expliquen que els saquejos realitzats al jaciment d’Ulldecona, que estava molt ben conservat, han “malmès” tant els estrats geològics com gran quantitat d’objectes de ceràmica que hi contenia, molts dels quals s’haurien fracturat com a conseqüència de l’excavació rudimentària.

“Les extraccions realitzades per persones inexpertes han descontextualitzat el conjunt de peces arqueològiques que encara es troben al jaciment. Aquest fet ha causat un greu perjudici a la comunitat científica que estudia aquests espais i permeten conèixer millor el nostre passat i l’evolució de les societats antigues”, assenyala la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram