Agents dels Mossos d’Esquadra adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir el passat 8 de febrer un home de 25 anys, veí de Vilamalla, com a presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric. Després de declarar, el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Els fets es remunten al 20 d’octubre de 2015, quan el detingut va ser sorprès espoliant el recinte arqueològic de Palol Sabaldòria, a Vilafant (Alt Empordà), format per l’església preromànica de Sant Miquel i el castell d’època medieval. Es tracta d’unes restes arqueològiques d’art medieval incloses a l’inventari del patrimoni cultural català.

Segons expliquen els Mossos, l’home va utilitzar un detector de metalls, i uns testimonis que estaven al lloc dels fets van fotografiar-lo mentre feia un forat al terra amb una aixada. Un cop els agents van tenir coneixement dels fets, van adreçar-se al recinte i van fer una inspecció ocular en què van comprovar que el sospitós havia fet més remocions al subsòl, la qual cosa va provocar danys al paviment medieval.

Gràcies a la col·laboració de la Unitat d’Investigació de Figueres, els agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric van identificar l’autor de l’espoli i el van detenir el 8 de febrer. A més, se li van intervenir tres detectors de metalls, dues aixades, guants de treball i una paleta, segons els Mossos l’equip bàsic emprat per localitzar elements metàl·lics sota terra i fer remocions per extreure’ls.

El Departament d’Interior recorda que l’extracció arqueològica és una activitat que, quan es fa sense la metodologia adequada, malmet els estrats del terreny, els altera i n’impedeix l’estudi científic. També remarca que les troballes arqueològiques són de propietat pública i formen part del patrimoni cultural català.

En el darrer any, la Unitat Central de Patrimoni Històric ha detingut vuit persones per espoliar jaciments arqueològics, sis d’elles a l’Alt Empordà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram