La Fundació Irla i la Revista Mirall organitzen el cicle de conferències Rastres de futur. La cultura catalana del segle XXI, que se celebrarà fins al juliol a La Seca Espai Brossa de Barcelona. La iniciativa pretén ser un punt de trobada dels agents del sector cultural on exposin la seva visió i reflexionin sobre el futur de la cultura catalana.

El cicle s’ha plantejat en set blocs temàtics: crítica d’art, art, periodisme, literatura, teatre, música, i narratives transmèdia. Com a ponents, l’organització ha escollit “figures intel·lectuals del Principat amb tarannà jove i voluntat de canviar l’statu quo de la cultura”.

La primera sessió, dimarts 9 de maig, a les 18.30 h, duu per títol Noves mirades, noves crítiques, i compta amb la participació de Teresa Ferré, crítica de teatre i professora de la UAB; el comissari i crític d’art David G. Torres, i la crítica d’art Irina Mutt. Quin és el paper de la crítica d’art en relació al públic i al creador? Ha de ser simplement un enllaç, una manera d’entendre l’obra i explicar-la o ha d’avaluar-la? Té futur la crítica d’art a Catalunya? Aquestes són algunes de les qüestions que es plantejaran en la primera sessió.

La resta de conferències, són:

Les dues cares de l’art (30 de maig) – L’autoorganització de col·lectius d’artistes en tallers, la popularització de les fàbriques de creació públiques i la proliferació general d’espais expositius fa que ens preguntem on és l’art avui en dia. La postmodernitat artística ha donat lloc a un nou ordre?

Nous formats del periodisme (6 de juny) – L’adveniment de les noves tecnologies ha implicat un canvi radical en els modes de fer periodisme. Què han de fer els nous periodistes? Quin és el futur dels nous periodistes a Catalunya?

Els llibres al segle XXI (12 de juny) – Aquest debat vol entendre els camins de la literatura i les editorials catalanes en el nou segle, des d’una visió tant editorial com d’autoria, per entendre les dinàmiques del nou joc literari.

Arts escèniques, el nou teatre (19 de juny) – Els ponents proposats per aquest debat ens mostraran una nova manera de fer teatre, fora de les grans institucions. Parlaran de les problemàtiques actuals i de les inquietuds artístiques d’una nova generació.

Els nous tons de la música (4 de juliol) – La música en català ha aconseguit popularitzar la llengua i la cultura, i la digitalització ha reformulat el model de negoci del sector. Aquest debat girarà al voltant de la capacitat de la música catalana en relació a l’avantguarda.

Una nova narrativa, el món transmèdia (14 de juliol) – L’escenari digital ha canviat la manera d’explicar històries. Reflexionarem sobre les narratives transmèdia en què el contingut es dissemina a través de diverses plataformes, suports i canals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram