Foto: Mar Vila

Les obres de l’artista urbà TVBoy han guanyat protagonisme els últims anys pels carrers de Barcelona. Amb un fort component d’actualitat, com pinzellades sobre el drama dels refugiats al Mediterrani o la crisi climàtica, intenten “reflectir els nostres temps”. “Els temes relacionats amb l’activisme els faig perquè és important que l’art faci reflexionar més enllà que l’obra sigui bonica o lletja. T’ha de deixar alguna cosa”, diu TVBoy en declaracions a l’ACN. I malgrat que l’entorn ciutadà implica que les peces siguin efímeres, l’artista les documenta àmpliament i difon per les xarxes socials perquè el seu impacte vagi més enllà dels passavolants. “Quasi totes les obres que he fet a Barcelona ja no hi són”, constata l’artista.

“Al carrer intento sempre fer fotos i vídeos i penjar-les a les xarxes perquè sé que al dia següent les poden treure”, explica Salvatore Benintende, nom real de l’autor italià resident a Barcelona. Ja sigui un espontani “perquè no li agrada”, o bé perquè el propietari de la superfície “no la vulgui”, les seves obres són completament temporals. Un dels primers exemples, les figures de Mariano Rajoy i Carles Puigdemont la tardor del 2017, que no van durar ni 12 hores fent-se un petó a la plaça Sant Jaume.

L’artista, però, és conscient del valor que està prenent l’art urbà. “Últimament les treuen perquè les volen guardar”, reconeix, d’unes peces que s’han venut en portals de subhastes per centenars d’euros. Per a ell, és un “elogi” que Casa Seat, la nova seu de la marca automobilística a Barcelona, li hagi encarregat una obra permanent per a les seves parets. En aquest cas, ha estat fidel a una de les seves marques insígnies: els petons.

Des de Pedro Sánchez i Quim Torra, a José Mourinho i Pep Guardiola, així com Leo Messi i Cristiano Ronaldo, tots ells han unit llavis pels carrers de la ciutat. La creació a Casa Seat segueix aquesta línia, i retrata dues persones fent-se un petó a sobre de dos patinets, en referència a la nova mobilitat urbana i la sostenibilitat.

“El període de confinament pel coronavirus ens ha fet més conscients de tot el problema vinculat a la contaminació”, reflexiona l’artista. A més, retrata les dues persones sense identificació de raça, com a mostra del “centre multicultural” que representa la capital catalana.

Continuïtat de l’obra

Seguint la línia d’aquesta peça, que habitarà permanent a l’edifici de Seat que obre les portes al públic aquest divendres dia 19, TVBoy confessa sentir-se artista urbà “però també li agrada documentar la seva obra”. Per això ha tret recentment el seu primer llibre, TVBoy: la calle es mi museo (Libros Cúpula), “una forma de donar-li a l’obra una continuïtat en el temps”, assenyala.

Per refermar-se en aquesta continuïtat, així com per “deixar un llegat”, l’artista prepara una exposició en un museu italià per a la primavera del 2021.

TVBoy ha deixat petjada artística en ciutats com Los Ángeles, San Francisco, Nova York, Roma o Madrid. Per les seves pinzellades efímeres hi han passat Angela Merkel, Barack Obama, Donald Trump, David Bowie o Kim Jong-un.

“Plantejo preguntes a l’espectador i els faig reflexionar. Des d’una obra de Greta Thunberg amb Donald Trump, com si fossin David i Goliat, fins a Oscar Camps agafant un refugiat”, exemplifica el mateix autor.

L’última intervenció de l’artista ha estat amb un homenatge al Born al ciutadà afroamericà George Floyd, amb un contundent Stop Racism. A l’inici de la pandèmia, va pintar un Oncle Sam que demanava als ciutadans que es quedessin a casa pel coronavirus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram