El nou president de la Generalitat, Quim Torra, va signar dissabte el decret que estructura els àmbits del Govern i el de nomenament dels nous membres del Consell Executiu, entre els quals Lluís Puig i Gordi com a conseller de Cultura, que d’aquesta manera quedaria restituït en el càrrec.

Això, és clar, si el Govern espanyol ho permet, ja que no accepta el nomenament de consellers presos o exiliats. Per evitar-ho, no té intenció de publicar el decret al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, intervingut per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que d’aquesta manera es mantindria.

“Si Torra signa un decret de nomenament i el DOGC no el publica per censura o veto només hi ha un adjectiu: dictadura”, assenyalava Puig el mateix dissabte en una entrevista a l’ACN.

Se’n veu capacitat

Lluís Puig es veu “capaç” d’assumir el Departament de Cultura des de Brussel·les, ja que la coneix “de pam a pam”. A més, remarca que si el ministre espanyol Íñigo Méndez de Vigo ha pogut gestionar-la “des de 600 quilòmetres sense aparèixer ni un sol dia en sis mesos” per la Conselleria, ell es veu “més capaç” de fer-ho des del doble de distància, ja que a través de xarxes o de Skype ha estat “molt present en molts llocs de Catalunya en els darrers mesos”.

Amb tot, assegura que dimitiria “a l’instant” per no “entorpir” el funcionament del Departament Cultura si veiés que no pot gestionar-lo adequadament: “El primer que faré és donar garanties que si no puc desenvolupar la meva feina correctament dimitiré des del moment en què ho vegi”, va remarcar.

Trajectòria

Lluís Puig va ser nomenat conseller de Cultura el 4 de juliol de 2017 en substitució de Santi Vila i va ser cessat pel Govern espanyol el 27 d’octubre per la intervenció de la Generalitat en aplicació del 155. Des d’aleshores, es troba exiliat a Brussel·les. En les darreres eleccions va ser elegit diputat amb la llista de Junts per Catalunya, però va renunciar a l’acta un mes després.

Puig va arribar a la Conselleria provinent de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural. Anteriorment havia estat director artístic del Mercat de Música Viva de Vic (2008-2011) i director de la Fira Mediterrània de Manresa (1999-2010). Prèviament havia estat cap de l’àrea de recursos del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

El conseller també ha estat sardanista, dansaire i director de diversos esbarts, músic del grup folk Ministrils del Raval, i fundador i gestor de diverses entitats culturals terrassenques, entre elles la Casa de la Música. El 1984 va rebre el Premi Nacional de Dansa.

Al llarg de la seva trajectòria, Lluís Puig ha publicat diversos llibres i estudis centrats en la cultura tradicional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram