El Born Centre de Cultura i Memòria ha posat en marxa una nova intervenció arqueològica al jaciment, la primera que es realitza des de la seva inauguració, i també la primera que es fa de forma expressa, ja que les que s’havien realitzat fins ara tant a l’interior com a l’exterior havien estat subsidiàries d’altres projectes arquitectònics.

La represa de la investigació del jaciment té per objectiu entendre el funcionament d’una bona part de les cases del Born que actualment es poden contemplar tal i com van quedar l’any 1717 després de ser enderrocades.

La intervenció arqueològica té un triple objectiu. Per començar, es vol completar una part de l’evolució cronoarquitectònica d’una de les 60 cases del jaciment del Born, concretament la coneguda com a casa Corrales segons el llibre La Ciutat del Born d’Albert Garcia Espuche.

Un segon objectiu per realitzar l’excavació en aquest punt i no en un altre és solucionar la presència d’humitats que provoquen eflorescències de sals a les pedres i que podrien arribar a malmetre aquesta part del jaciment. A més, s’intervindrà en el carrer adjacent de la casa Corrales pel desgast del pas dels visitants.

Finalment, el tercer objectiu és la col·laboració en la formació dels futurs arqueòlegs i arqueòlogues, incloent el jaciment del Born dins les pràctiques obligatòries dels alumnes del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

La nova intervenció forma part de l’ArqueoBorn, un dels tres programes (juntament amb El Born.doc i El Born 3D) del Departament de Continguts Històrics i Recerca d’El Born CCM, que té per missió posar en valor les restes arqueològiques i donar continuïtat a la recerca del jaciment i dels materials arqueològics recuperats, per mitjà del desenvolupament d’un seguit d’activitats científiques que difonguin els coneixements que se’n desprenen.

Antecedents

La primera intervenció arqueològica al Bron es va realitzar l’any 1991 a la plaça Comercial, amb motiu de la construcció d’un aparcament. Es van documentar 4.000 metres quadrats de les cases i carrers del barri de la Ribera enderrocades l’any 1717 per la construcció de la zona de seguretat de l’esplanada. Per sota de les cases van aparèixer dues necròpolis, una islàmica i una romana.

L’any 1994 es van fer sondejos a l’interior de l’antic mercat, on tots van sortir positius, i es va desestimar el projecte de transformar l’edifici del Born en la seu d’una facultat. L’any 1998 es va fer un gran sondeig per veure l’estat de conservació de les restes, i van aparèixer murs de més de dos metres d’alçària, una part del Rec Comtal i un pont.

Entre els anys 2001 i 2002 es va realitzar la gran excavació que va posar al descobert el jaciment del Born que avui en dia coneixem, els 8.000 metres quadrats de la ciutat enderrocada per Felip V. Aquesta excavació estava relacionada amb la construcció de la futura seu de la Biblioteca Provincial de Barcelona. L’estat de conservació va fer replantejar la seva ubicació a l’edifici de l’antic mercat. La Generalitat no va autoritzar el desmuntatge de cap estructura, per la qual cosa, quan es localitzava un paviment, s’aturava l’excavació en fondària i se seguia en extensió. Per aquest motiu, el 60% del jaciment està tal i com el van deixar els seus habitants l’any 1717 i, per tant, els arqueòlegs no han pogut arribar als orígens d’una bona part del jaciment.

L’any 2001 el jaciment fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i es va definir el projecte d’ubicar un centre cultural a l’antic mercat del Born. A partir d’aquell moment, totes les intervencions arqueològiques que es van dur a terme van anar dirigides a la possibilitat d’integrar aquestes restes en el nou projecte i d’adequar-les per a la visita.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram