La inquietud davant del canvi climàtic i la necessitat de passar a l’acció van empènyer la gracienca Anna Cabré –resident a Munic (Alemanya)– a participar al Homeward Bound 2019, un programa pioner de formació i empoderament de dones que es proposa la creació d’una xarxa global de científiques treballant per la sostenibilitat planetària. El programa va tenir com a colofó un viatge de tres setmanes a l’Antàrtida per estudiar els efectes del canvi climàtic.

D’aquell viatge, Cabré –que és oceanògrafa i física cosmòloga– en va escriure un llibre il·lustrat per Mariona Tolosa Sisteré: La mama se’n va a l’Antàrtida (Zahorí Books). Com a científica, però especialment com a mare, la gracienca sentia la necessitat d’explicar als seus dos fills –Pau i Fiona– quina és la seva feina quan no és a casa: a bord d’un vaixell taronja, ajuda els icebergs, les balenes i les foques a salvar el pol sud.

Ara n’ha presentat un documental: Tornar a començar. Mòbil en mà, l’oceanògrafa catalana obre les portes de l’expedició i planteja els principals reptes per a la sostenibilitat planetària. “Canvi climàtic, biodiversitat, ecologia… Tot això està relacionat amb els humans perquè nosaltres necessitem aquest planeta, el necessitem saludable i bé, no el necessitem que s’estigui morint. Per tant, la nostra supervivència depèn d’això”, explica Exterior.cat.

Després de participar en l’expedició Homeward Bound 2019 n’ha publicat un llibre il·lustrat i, ara, un documental

De la ciència a la maternitat, aquest viatge és per a Cabré una oportunitat de retrobar-se amb ella mateixa. Un viatge iniciàtic al llarg del qual es desplega una invitació al compromís; fer del privilegi una acció de lluita per un planeta més sostenible. “Com a persones hauríem d’entendre que només vivim una estona en aquest planeta”, subratlla.

Envoltada d’un paisatge alhora inefable i fràgil, batega la immensitat amenaçada de la vida antàrtica. Malgrat el Tractat Antàrtic, un acord internacional pioner, la magnitud de l’impacte del canvi climàtic es propaga des dels pols i en tot el planeta, repercutint en la salut dels ecosistemes i en la nostra. Solcant el silenci, el cruixir del gel assenyala l’inevitable. Però hi ha un camí a l’esperança: “Només et pot salvar pensar, tenir esperit crític i saber en cada moment quina és la millor decisió”, apuntala Cabré.

Codirigit per Anna Cabré i Isaac Lupiáñez, Tornar a començar té una durada de 51 minuts i es pot veure en tres idiomes: català, castellà i anglès.

S’estrena en tres festivals

Tornar a començar ha estat seleccionat en tres festivals: el Suncine, el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, que ha tingut lloc a Mèxic i a Barcelona; la 19a Mostra de Cinema de Dones en Escena a Màlaga que té lloc fins a l’11 de novembre, i l’Equis, el primer festival de cinema feminista de l’Equador, que tindrà lloc del 10 al 21 de novembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram