“Radical vol dir anar a l’arrel de les coses”. Ho deia la filòsofa Angela Davis, i és la màxima que segueix l’editorial manresana Tigre de Paper des que va néixer, ara fa deu anys. Durant aquesta dècada, han publicat més de 120 títols d’uns 60 autors catalans i internacionals. I tots ells amb un comú denominador: fomentar la reflexió i el pensament crític. Amb una línia editorial clarament marcada, els llibres de Tigre de Paper parlen de feminisme, ecologisme o lluita contra el feixisme, entre d’altres. Plantegen preguntes i miren de trobar respostes. Però Tigre de Paper no només edita llibres, també és un dels impulsors de la Fira Literal; ha creat la revista Catarsi; ha adquirit la col·lecció Bellaterra i ha creat Els Petits Tigres.

En un moment de “màxima voràgine per la immediatesa”, l’editorial Tigre de Paper creu que la societat està vivint una repolitització: “La gent busca respostes i trobar moments on pensar, reflexionar i debatre”. I aquí és on, asseguren, la gent vol llibres com els que editen. Són publicacions que parlen de qualsevol temàtica, però que tenen en comú el pensament crític i conviden a la reflexió.

El segell manresà fa literatura en català, tradueix autors internacionals i treballa tots els gèneres literaris. “Permet que la gent es qüestioni i canviï coses. Els nostres llibres volen informar i formar, però també que remoguin i ens facin sentir coses. I això ho fem des del llibre infantil fins a l’assaig”, assegura l’editor Marc Garcés.

En aquests deu anys, l’editorial ha publicat més de 120 títols d’una seixantena d’autors. A més, ha impulsat la Fira Literal de Barcelona, que s’ha convertit en un referent en el món literari. També han creat la revista Catarsi, i l’últim projecte ha estat l’adquisició del fons de la col·lecció Bellaterra, de llibres més acadèmics d’antropologia i ciències socials. “Aquesta línia és molt més específica, molt més propera al llibre de referència de l’àmbit universitari, i és en castellà, de manera que arribem a tot l’Estat i als països de parla hispana”, explica Garcés.

A més, han creat la col·lecció Els Petits Tigres, que creen referents als infants d’entre set i onze anys. En aquesta col·lecció hi ha títols que parlen de figures com Montserrat Roig, Salvador Puig Antich, Neus Català o Pere Casaldàliga, entre d’altres. “Es tracta d’acostar referents dels país als infants perquè no s’oblidin, perquè són vides i persones que no s’explicaran fàcilment a les aules perquè qüestionen moltes coses. Així ens assegurem que les seves lluites no quedin oblidades”, explica.

La cooperativa com a model

L’editorial va néixer amb dues persones i ara n’hi treballen vuit. Com a model d’empresa, van decidir apostar per la cooperativa perquè “no ho concebem d’una altra manera”. “Entre totes i tots ho fem tot, de manera horitzontal”, explica. De fet, segons Garcés, el fet que funcionin com a cooperativa ha estat “clau” durant la pandèmia.

El pròxim 12 de juny, l’editorial celebrarà deu anys amb una festa a la sala Stroika de Manresa. La cita també servirà per celebrar els 25 anys del segell discogràfic manresà Propaganda pel Fet!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram