La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) concedirà el títol de doctora honoris a la lingüista Maria Teresa Cabré Castellví, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte d’investidura tindrà lloc el 5 de març.
La UVic-UCC atorga la seva màxima distinció a Teresa Cabré en reconeixement a “la seva rellevant contribució a la modernització de la llengua catalana, amb el desenvolupament d’una tasca de gran valor en l’àmbit de la lexicografia i la terminologia, que ha ajudat a fer del català un idioma de primer nivell també pel que fa a la comunicació científica i tecnològica”.
Trajectòria
Teresa Cabré és especialista en lingüística aplicada, lexicologia, terminologia i neologia. La UVic destaca que la lingüista “ha dut a terme una obra rellevant en l’àmbit de la terminologia, que ha permès la modernització del català amb la incorporació de nous termes a partir de l’aplicació de conceptes neològics estrictes”.
Cabré és doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, on va ser professora (1984-1990) i catedràtica (1990-1994). Des del 1994 és catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra, on ha dirigit l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada. També ha estat directora del Termcat (1985-1988), i dels serveis de Lexicometria (1985-1987) i de Llengua Catalana (1988-1993) de la Universitat de Barcelona. Des de 2014 dirigeix la Càtedra Pompeu Fabra de la UPF.
Teresa Cabré va ser elegida membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans el 1989, i anys després va presidir-ne la Secció Filològica (2014-2021). Des de fa tres anys és la presidenta de l’IEC, la primera dona que ocupa el càrrec des de la fundació de la institució el 1907.
M. Teresa Cabré, primera dona que presideix l’IEC