La 20a edició del Festival de Tardor de Catalunya Temporada Alta ha aplegat 61.013 espectadors als espectacles de sala, un 26,6% més que els 48.183 de fa un any, assolint una ocupació del 93,33%, quan en l’anterior edició va ser del 90,37%. En total, el certamen ha aplegat 68.635 persones, quan el 2010 van ser 52.808. Amb tot, l’organització lamenta no haver pogut complir l’objectiu de no deixar gent al carrer, tot i que s’han programat 181 funcions (16 més que les inicialment previstes i 54 més que l’edició anterior) amb un total de 65.373 butaques a la venda.

En l’edició d’enguany de Temporada Alta, el taquillatge ha suposat per primer cop la principal font de finançament del festival. En concret, ha estat el 27,5% (850.000 euros) del total d’ingressos (una mica més de 3 milions), per davant del 18% provinent del patrocini d’empreses i el Club de Mecenatge; el 17,9% de la Generalitat, i el 9,7% de l’Ajuntament de Girona. A més, ha estat el darrer any que s’ha comptat amb l’aportació directe del 17,5% de l’Interraeg europeu, que suposava una aportació indirecte del 8% per al pressupost d’El Canal Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona.

Davant la tendència a considerar l’activitat cultural com una despesa prescindible, l’organització de Temporada Alta reivindica el festival com un potent dinamitzador econòmic de l’àrea de Girona. En concret, hi treballen 1.700 persones directa o indirectament, i suposa un motor econòmic amb 2.400 estades constatades pels propis organitzadors.

La reducció del pressupost de l’any vinent en un 25% d’entrada per la finalització de l’ajuda de l’Interrag (que ha proporcionat 4 milions d’euros en tres anys), fa que Temporada Alta es vegi abocada a buscar nous horitzons, on El Canal hi ha de jugar un paper clau com a motor de creació, impulsor de la dramatúrgia catalana i centre productor.

Nova etapa

El director del festival, Salvador Sunyer, va informar aquest dilluns que ja ha presentat a les administracions l’esborrany d’un projecte de futur a quatre i vuit anys vista per dotar Catalunya d’un potent centre escènic internacional amb el qual generar des de Girona un pol escènic de primer ordre dedicat no solament a la producció, a l’exhibició i estrena d’espectacles, sinó també a la creació, la reflexió i el debat del sector.

Aquest pol també estaria orientat a la projecció internacional que l’aparador de Temporada Alta possibilita, i polaritzaria el seu treball al voltant de l’autoria catalana i generar complicitats amb tot el teixit teatral de Catalunya per la producció d’espectacles, aprofitant els recursos que un centre d’arts escèniques com El Canal disposa.

Des d’aquest eix es proposa també estudiar i crear noves fórmules per l’explotació d’espectacles, polítiques de captació i dinamització de públics, eines útils per l’exportació de la producció catalana, etc. sobre la base d’una estructura orgànica que relacioni tots els agents implicats, per fer front a la creixent desertització escènica del nostre país.

Sunyer ja ha parlat amb la majoria d’institucions i, segons va dir, ho veuen amb bons ulls.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram