Poc després de donar-se a conèixer el resultat de les eleccions a la junta directiva de l’SGAE, celebrades un dia abans, que van donar una aclaparadora victòria a la candidatura continuista, la Guàrdia Civil va irrompre a les 11 del matí d’aquest divendres al modernista Palau de Longoria, seu de l’entitat.

Al sarró portava nou ordres de detenció –una per al reelegit president de l’entitat, Teddy Bautista– i set d’escorcoll –que al final van ser 17– pel suposat desviament de fons i apropiació indeguda de la filial Societat Digital d’Autors i Editors (sDae). Segons l’advocat Josep Jover, la suma del desviament podria arribar als 400 milions d’euros.

L’alarma havia saltat dimecres a les pàgines de l’ABC, tot i que l’SGAE, el dijous –el mateix dia de les eleccions i un abans de l’arribada de la Benemèrita–, va negar en un comunicat que l’Audiència Nacional investigués l’entitat. A més de qualificar la notícia de “campanya difamatòria”, assegurava que realitzaria les “accions judicials oportunes” en defensa de la seva imatge, i que reclamaria “els oportuns” danys i perjudicis. El comunicat, per descomptat, ja ha estat eliminat del seu web, tot i que a internet ha deixat rastre.

Ara, al portal de l’entitat gestora de drets d’autors hi ha un altre comunicat on, a més de confiar en la innocència dels seus directius, diu desconèixer “el sentit de les investigacions i registres”. L’SGAE també manifesta la seva “sorpresa” pel fet que l’acció policial es produís un dia després de les eleccions.

La trama

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil també va detenir el director general de sDae i ma dreta de Teddy Bautista, José Luis Rodríguez Neri; el director general de l’SGAE, Enrique Loras; el director econòmic i financer de l’SGAE, Ricardo Azcoaga; María Antonia García Pombo, dona de Rodríquez Neri, i Eva García Pombo, la cunyada; Rafael Ramos, soci director de Microgénesis; i Elena Vázquez i Celedonio Martín, ambdós relacionats amb Microgénesis.

Aquesta empresa dedicada a la consultoria, de la que Neri havia estat president i conseller delegat, seria la clau en el desviament de fons, ja que hauria rebut pagaments de l’SGAE per treballs no realitzats, i el director general de la filial digital seria el presumpte cap de tot l’entramat. De moment, les investigacions apunten que Bautista no hauria tingut un paper actiu en el desviament de fons, però sí coneixement de la mateixa.

L’operació policial, anomenada Saga, va durar unes vuit hores i hi van participar una cinquantena d’agents de la Guàrdia Civil. El magistrat del Jutjat número 5 de l’Audiència Nacional Pablo Ruz, qui la va autoritzar, també va ordenar el bloqueig i l’embargament de diversos comptes bancaris.

L’origen

Tot plegat es remunta al novembre del 2007, arran d’una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció presentada per l’Associació d’Internautes (AI), l’Associació d’Usuaris d’Internet (AUI), l’Associació Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses d’Informàtica i Noves Tecnologies (APEMIT, presidida per Josep Jover), i l’Associació Espanyola d’Hotelers Víctimes del Cànon (VACHE).

El text advertia que el repartiment de les “múltiples i variades” classes de recaptacions de la SGAE, inclòs el cànon digital, es feia “en gran part de manera il·legal entre les seves filials i no entre els seus socis”. A més, denunciava la “relació directa” de directius amb un entramat societari de diferents empreses, entre elles Microgénesis, i assenyalava que no només es feia un “repartiment il·legal de beneficis”, sinó també una “recaptació fraudulenta”. Tampoc es descartava que el desviament afectés diners públics.

El març del 2010, la Fiscalia va elevar les seves indagacions a l’Audiència Nacional perquè prengués les mesures pertinents. La denúncia va recaure en el jutjat de Baltasar Garzón, que la va admetre a tràmit abans de ser suspès pels seus processos al Tribunal Suprem.

Aquest divendres, el president de l’Associació d’Internautes, Víctor Domingo, va assenyalar al Ministeri de Cultura, com de fet ja es va fer en la denúncia inicial. Segons Domingo, el que ha passat “és un toc d’atenció per al Ministeri de Cultura i a la ministra González-Sinde, que són els que han de fiscalitzar tots els comptes de les societats de gestió de drets d’autor”. En aquest sentit va recordar que, tal com va dir en el seu moment la Comissió Nacional de la Competència (CNC), els comptes de l’SGAE “no són transparents ni clars”.

16 anys al capdavant de l’SGAE

Teddy Bautista fa 34 anys que és a l’SGAE, i en presideix el consell de direcció des del 1995, sovint envoltat de polèmiques. En les eleccions del passat dijous, la llista de Teddy Bautista, de nom Candidatura Professional d’Autors i Compositors (CPAC), es va imposar a l’aspirant De Otra Manera (DOM). En concret, CPAC va col·locar els 30 vocals possibles possibles, i la resta van ser per a una llista unitària d’editors musicals.

En total estaven cridats a les urnes 8.271 socis dels més de 100.000 que té l’entitat: això és degut a un sistema que premia els qui aporten més diner a l’entitat. Habitualment, la participació ronda el 10% dels que poden votar.

La nova junta directiva celebrarà la primera reunió el proper 12 de juliol, i el primer punt de l’agenda és designar els tres vicepresidents, a més de confirmar Bautista com a president del consell de direcció. De la nova junta en formaran part els catalans Albert Guinovart, Sabino Méndez, Santiago Moncada, Dolo Beltrán, Jaume Sisa i Xavier Benguerel.

Bautista, que aquest divendres va aconseguir ser trending topic mundial al Twitter, té un sou de 323.773 euros anuals i una pensió de jubilació assegurada de més de 24.511 euros al mes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram