Diverses associacions i entitats de les arts escèniques i la música de tot l’Estat han demanat a les administracions una “interlocució urgent” per planificar les mesures necessàries per a la reobertura de les activitats culturals de pública concurrència en espais privats (teatres, sales de concerts i carpes de circ) aturades per la pandèmia de la Covid-19.

En un manifest conjunt, les associacions admeten que el concepte de “distanciament social” per lluitar contra l’expansió del coronavirus és “un dels reptes més importants” als quals s’hauran d’enfrontar. En aquest sentit, ja adverteixen que la mesura inicial que permetia la celebració d’espectacles limitant la capacitat a una tercera part dels espais és “absolutament inviable, ja que gairebé cap activitat és sostenible mantenint l’estructura prèvia a l’inici de la crisi, i reduint els seus ingressos a un terç”.

Les associacions i entitats de les arts escèniques i la música reclamen participar en les possibles solucions de cara a la reincorporació de l’activitat. Abans, però, posen sobre la taula alguns punts que consideren importants a tenir en compte:

  • No consideren viable cap mena de reducció d’aforament en les activitats de pública concurrència de teatres, sales de concerts i carpes de circ, ja que les convertiria en insostenibles i les estigmatitzaria com a ‘contagioses’.
  • En cas que s’apliquin rangs d’aforament màxims per generar una tornada a l’activitat progressiva, demanen que, fins que no es pugui recuperar l’activitat al 100% del seu rendiment, la situació es continuï considerant com a causa de força major, de manera que les mesures d’ajuda laborals, socials i fiscals es mantinguin vigents.
  • Les associacions i entitats s’ofereixen estudiar possibles protocols (mesures sanitàries i d’higiene) a aplicar de manera temporal, que garanteixin la seguretat dels treballadors i el públic, comptant sempre amb el consens de les autoritats sanitàries i amb l’ajuda de l’administració.
  • Que les mesures de reincorporació de les diferents activitats a la normalitat segueixin uns paràmetres de coherència i s’apliquin en tots els àmbits en els quals hi hagi grans concentracions de públic (mitjans de transports, centres comercials, grans superfícies, etc.) i no de manera exclusiva en l’exhibició d’activitats culturals.
  • Activar una gran campanya de comunicació amb elements d’incentiu al consum cultural, que generi confiança en el públic, que desactivi la por i que permeti recuperar l’activitat econòmica del sector.
  • Engegar un pla de xoc dotat amb fons suficients per al sector empresarial de la cultura, autònoms i artistes, fins que es recuperi el nivell d’activitat anterior a la crisi.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram