El passat cap de setmana va reobrir les portes la necròpolis romana de Tarragona, tancada des del 1992, declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO. Formada per 2.051 tombes d’entre el segle III fins a mitjan del V, es considera el conjunt funerari paleocristià a cel obert més important de tota la Mediterrània occidental. Fins ara, els visitants només tenien accés al centre d’interpretació, i a partir d’ara poden fer un itinerari per veure de prop unes 200 tombes.

Situada a la riba del riu Francolí, la necròpolis va ser descoberta el 1923 durant les obres de construcció de l’antiga fàbrica de la Tabacalera. Ara ha estat en part rehabilitada amb una inversió de 225.000 euros aportats per la Generalitat. Amb tot, el director del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona (MNAT), Francesc Tarrats, considera que el pressupost per al projecte que s’hi hauria de fer és de 8,5 milions.

Els treballs s’han centrat en recuperar la imatge que podria haver tingut el conjunt funerari i en protegir les tombes més malmeses. A més, s’ha rehabilitat la via romana que travessa la necròpolis, s’ha instal·lat un sistema de senyalització i s’han col·locat panells informatius. Queda pendent la reobertura del Museu Paleocristià, l’edifici neoclàssic que es troba al centre del recinte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram