Després de 88 anys, aquest dimarts tanca de forma “irrevocable” (operativament ho farà a finals de mes) la històrica Llibreria Catalònia, situada a la Ronda de Sant Pere 3 de Barcelona. En aquests anys, l’establiment ha superat una Guerra Civil, la dictadura (va haver de canviar de nom el 1940 i no el va poder recuperar fins al 1976), un incendi “devastador” (1979) i un conflicte immobiliari, però no ha pogut amb l’actual situació econòmica, segons ha explicat el seu director, Miquel Colomer.

En el local que encara ocupa la llibreria, a principis d’estiu s’hi acabarà instal·lant un McDonald’s, segons ha pogut confirmar La Vanguardia. Un símptoma més de les dificultats per sobreviure que tenen els negocis tradicionals en les globalitzades grans ciutats.

Sense solucions

“L’actual crisi, més accentuada al sector del llibre, ha generat una davallada de vendes els darrers quatre anys que, en les nostres circumstàncies i condicions, han fet impossible la continuïtat de la llibreria”, ha assegurat Colomer en un comunicat.

El director de Catalònia també ha explicat que, abans de prendre aquesta “difícil, trista i dolorosa” decisió, han intentat totes les sortides possibles. “Potser massa tard, però o bé no existien o no les hem sabut trobar”, ha assenyalat en aquest sentit.

Miquel Colomer també ha afirmat que podrà tancar de forma “ordenada” i fer front “en la mesura del possible” a totes les obligacions amb els deu treballadors i els proveïdors, cosa que no hauria passat si s’hagués perllongat més l’activitat: “Només hagués abocat a finals pitjors”, assegura.

Història de l’establiment

La Llibreria Catalònia va ser fundada el 1924 per Josep López Llausàs, Manuel Borràs de Quadras i Josep Maria Cruzet. Inicialment va obrir a la plaça Catalunya 17 de Barcelona, en un edifici que posteriorment es va enderrocar i on actualment hi ha el Banc d’Espanya. Set anys després, el 1931, es va traslladar a la seva ubicació actual de la Ronda de Sant Pere.

El 1940 es va passar a denominar Casa del Libro obligada per motius polítics, i no va recuperar el nom original fins al 1976. Tres anys més tard va patir un greu incendi que la va destruir gairebé totalment. L’establiment es va tornar a inaugurar el 1982, però durant aquest tres anys havia continuat venent llibres en una carpa instal·lada al passeig de Gràcia.

El 1988, Bertelsmann va adquirir el 99,6% de l’accionariat de Catalònia, però el juliol del 2002, Robafaves (amb l’actual director Miquel Colomer) es va fer amb aquest paquet d’accions. Uns mesos mes tard, al gener del 2003, es van incorporar a l’accionariat les llibreries El Cau Ple de Lletres, de Terrasa; La Gralla, de Granollers, i La Llar del Llibre de Sabadell, i així com Baricentro. El novembre del 2003, després de nou mesos de reformes, es va inaugurar l’establiment tal com es coneixa ara.

La Llibreria Catalònia té una superfície de venda destinada exclusivament a llibres de 800 metres quadrats, amb un estoc que supera els 90.000 exemplars i una base de dades pròpia amb més de 135.000 referències.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram