El Departament de Cultura està tramitant el projecte de decret del Sistema Públic de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya (SPCEAVCat), el qual rellevarà la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals.

Abans de l’aprovació definitiva del text, el document s’ha sotmès a informació pública fins al 27 de juliol perquè es pugui examinar la proposta normativa i s’hi puguin presentar les al·legacions i les observacions que es considerin oportunes, tal com estableix la llei.

En l’anterior legislatura, el Departament de Cultura va entendre que la Xarxa, creada el 2010, no havia assolit l’objectiu d’esdevenir el “marc de referència ineludible” en l’àmbit de les arts visuals. Per aquest motiu, fa dos anys es va crear una comissió d’estudi per revisar-la, i el resultat és aquest projecte de decret.

La memòria de la iniciativa atribueix la “dificultat” en el desplegament i consolidació de la Xarxa a “la debilitat i irregularitat estructural de les actuacions públiques en l’àmbit de les arts visuals de Catalunya”.

Sistema-xarxa d’ordenació vertical i horitzontal

La principal conclusió de la comissió és que la Xarxa no exercia com a tal, sinó com a sistema d’ordenació vertical que coordinava els centres i espais d’arts visuals. Per a la comissió, doncs, era necessari incorporar una perspectiva horitzontal i cooperativa.

Així doncs, en el projecte de decret, l’SPCEAVCat esdevé un “sistema-xarxa de centres i espais d’arts visuals” configurat per un conjunt d’entitats titulars de centres i espais d’arts visuals participats per la Generalitat i d’ens locals que promouen les programacions en aquest àmbit en equipaments públics o privats. El seu objectiu és “promoure i articular un marc estable de col·laboració i cooperació” entre els diferents centres i espais.

A nivell organitzatiu, el nou text simplifica la composició de l’SPCEAVCat i reordena les funcions de cada òrgan per agilitzar la resolució dels procediments en un mes (en lloc de tres) i per desplegar la dimensió cooperativa adoptada.

Així doncs, el consell general es transforma en la comissió institucional, que perd funcions a favor de la taula tècnica, com ara la d’acordar la integració, classificació, modificació i exclusió d’entitats del Sistema Públic de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya. A més, el CoNCA deixa d’exercir-hi cap funció ni competència.

L’actual Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts de Catalunya està formada per vuit equipaments: Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani de BarcelonaCentre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de LlobregatCentre d’Art La Panera de LleidaM|A|C – Mataró Art ContemporaniBòlit – Centre d’Art Contemporani de GironaACVic – Centre d’Arts ContemporàniesLo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, i El Teler de Llum – Centre d’Art de Tarragona. A més, manté una relació de col·laboració estreta amb el MACBA, com a centre de referència de la contemporaneïtat, i amb l’Arts Santa Mònica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram