El Pla d’actuacions 2022-2025 del Pla de Museus de Catalunya està format per set objectius estratègics, 28 d’específics, i 63 actuacions. El projecte dona continuïtat a les actuacions de l’anterior pla (2018-2021) que encara estan vigents, i incorpora quatre noves línies d’actuació: sostenibilitat ambiental, salut, perspectiva de gènere i transformació digital.

El nou pla d’actuacions, presentat dimecres, s’ha dissenyat a partir de l’avaluació de la feina feta durant els primers quatre anys (2018-2021) d’implementació del Pla de Museus 2030, i també d’acord amb el context i les necessitats del sector actuals.

El Departament de Cultura preveu una despesa de 251 milions d’euros durant els quatre anys, amb un increment del 31,8% al final del període. Més concretament, es parteix d’una despesa de 57 milions el 2022, i s’estima en 66 milions el 2025.

Aquest augment es destinarà a recursos per al conjunt del sistema museístic català, les seves estructures i instruments de suport, així com a inversions i al funcionament dels museus, assenyala la Conselleria.

Nous objectius estratègics

El pla d’actuacions 2022-2025 manté el mateix corpus teòric del primer pla quadriennal, el qual pivota al voltant de la idea de museu social. Les quatre noves línies d’actuació, són:

Programa de museus i sostenibilitat ambiental – Assessorament i ajuts als projectes que vulguin millorar la sostenibilitat ambiental conjuntament amb l’Institut Català de l’Energia (ICAEN); suport en l’adequació a requisits europeus; nova línia d’ajuts per a l’adquisició i instal·lació d’equipaments amb criteris d’eficiència energètica; formació; repositori de bones pràctiques i manuals.

Programa de museus i salut – Promoció de projectes de salut comunitària amb els museus conjuntament amb el Departament de Salut; ajuts per a projectes que contribueixin a millorar la salut i el benestar; col·laboració amb altres agents o institucions per desenvolupar iniciatives que vinculin museus i salut; programa d’assessoraments i formació. Es destaca el document Museus i Salut i els tres projectes pilot d’arts en salut desenvolupats al Museu de l’Empordà, el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu amb els CAP.

Programa de museus i gènere – Incloure criteris de paritat i perspectiva de gènere en les adquisicions del Fons Nacional; suport econòmic a projectes que fomentin la perspectiva de gènere; suport a accions formatives. Es destaca el treball i els projectes de referència que han dut a terme durant els darrers anys la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i la Xarxa de Museus Ciències Naturals de Catalunya.

Programa de digitalització i suport a projectes elaborats entre els museus i els sectors audiovisual, d’innovació i cultura digital – Suport en processos de transformació digital amb la concessió d’ajuts; formació per millorar la comunicació; difusió de recursos i bones pràctiques; potenciar les campanyes de comunicació; impuls a projectes digitals i audiovisuals en col·laboració amb la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Institut Català de les Empreses Culturals.

A banda d’aquests quatre programes principals, el pla d’actuacions 2022-2025 també posa èmfasi en el desplegament i la consolidació de les xarxes de museus; l’impuls als museus de suport territorial; el reforç del lideratge dels museus nacionals mitjançant el seu paper estratègic i la seva autonomia; la millora en la gestió de les col·leccions, sustentada en la documentació i l’inventari, l’estat de la conservació preventiva i el projecte d’unes reserves nacionals mancomunades;i la visibilització del valor públic dels museus a través del Baròmetre Social dels Museus (BSM).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram