L’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit obrir un procediment per determinar si el PDeCAT i JxCat són els partits successors de Convergència Democràtica de Catalunya, i per tant s’han de fer càrrec de les responsabilitats patrimonials del cas Palau atribuïdes a l’antiga formació nacionalista, que pugen a 6,6 milions d’euros. Els béns embargats en total a CDC pugen a 3,6 milions, per la qual cosa encara falten 3 milions més per recuperar, però el partit està en concurs voluntari de creditors i ja no té més béns per embargar. El Tribunal Suprem podria dictaminar que tots els béns embargats a CDC anessin a parar als seus creditors, cosa que deixaria el Palau sense cap d’aquests immobles.

La Fundació del Palau i l’Orfeó Català van sol·licitar que PDeCAT i Junts assumissin amb el seu patrimoni els deutes de CDC amb el Palau de la Música, ja que l’antic partit va ser condemnat com a responsable civil del desviament de fons perpetrat per Fèlix Millet i Jordi Montull, en considerar que la formació nacionalista s’havia finançat amb el desviament de fons de l’entitat musical. La Fiscalia es va adherir a la petició, mentre l’Advocacia de l’Estat, en representació de l’Agència Tributària, no s’hi oposa, i la Generalitat, que defensa els interessos del Consorci del Palau, va demanar que es donés audiència a les formacions polítiques afectades.

El tribunal de moment no considera acreditat que el PDeCAT i JxCat siguin partits successors de CDC, però sí que veu prou indicis com per obrir una peça separada d’execució de sentència. Per això, cita els dos partits afectats perquè es personin a la causa i presentin al·legacions i proposin proves. De moment, el tribunal accepta com a proves un informe de la Guàrdia Civil, l’informe d’administració concursal de CDC i el pla de liquidació aprovat pel Jutjat Mercantil, el registre de partits del Ministeri de l’Interior on consta la seu i el primer president de JxCat el 2018, i un acord de la Junta Electoral Central en relació als dos partits en les eleccions del febrer passat al Parlament.