Lliurament dels primers Premis 42.

La primera edició del 42 – Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona ha estat un “gran èxit” de participació, segons ha destacat l’organització. Clausurat diumenge, el nou certamen literari va programar durant cinc dies una setantena d’activitats representatives dels gèneres no-realistes, com el fantàstic, la distòpia, el posthumanisme, el terror, la mitologia, el biopunk, les fantasia èpica o el solarpunk.

El festival subratlla que “l’interès que desperta aquesta literatura s’ha evidenciat en la quantitat i diversitat de públics reunits” a les seus del 42, la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

Al voltant de 4.000 persones han assistit presencialment a alguna de les sessions i activitats programades, mentre que unes 2.000 les han seguit de manera virtual a través de les retransmissions en directe al web de Barcelona Cultura. El festival va comptar amb més de 200 convidats i la col·laboració d’una trentena d’editorials.

Comissariat per Ricard Ruiz Garzón, el 42 neix amb la voluntat de ser una cita anual de referència per a les persones aficionades als gèneres no-realistes, un espai de trobada per estimular la reflexió.

Expectatives superades

“S’ha trencat un prejudici, ha nascut una oportunitat. Hem confirmat que hi ha altres mons, i que tots hi són i hi volen ser, al 42”, ha assenyalat Ruiz, qui apunta que el certamen “ha superat les expectatives en quantitat i qualitat”.

El comissari del 42 valora la primera edició com “la demostració que s’està produint un canvi cultural i generacional en relació als gèneres fantàstics, en el qual Barcelona hi pot jugar un paper dinamitzador i prescriptor creixent en l’àmbit literari”.

Premis 42

El 42 també compta amb uns premis que tenen per objectiu contribuir a la creació d’un teixit de gèneres fantàstics en l’espai i el temps, mitjançant la prescripció d’especialistes que reconeguin els millors llibres publicats l’any anterior sobre els gèneres fantàstics.

En la seva primera edició, el palmarès és el següent:

Català

  • Obra original: La Companyia Nòrdica, d’Albert Villaró (Columna)
  • Obra traduïda en català: Exhalació, de Ted Chiang (Mai Més), amb traducció de Ferran Ràfols
  • Clàssic traduït al català: L’home il·lustrat, de Ray Bradbury (Males Herbes), amb traducció de Martí Sales
  • Premi revelació: Inés Macpherson
  • Premi Honorífic: Antoni Munné-Jordà

Castellà

  • Obra original: Basilisco, de Jon Bilbao (Impedimenta)
  • Obra traduïda en castellà: Matadero 5 o la cruzada de los niños, d’Albert Monteys & Ryan North (Astiberri), amb traducció d’Óscar Palmer
  • Premi Revelació: Desirée De Fez
  • Premi Honorífic: Cristina Macía

El jurat de la categoria catalana estava format per Raül Maigí, de Les Rades Grises; Daniel Genís Mas, d’El Biblionauta; Karen Madrid Ribas, del Quimèric, i Isabel del Río, de La Font de Mímir. I en la categoria castellana per la periodista i escriptora Laura Fernández; l’escriptora i col·laboradora a Fantífica, Susana Vallejo; l’escriptora i responsable de SuperSonic, Cristina Jurado, i el divulgador de gènere Daniel Pérez Castrillón.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram