Fa dos anys, els artistes Laura Baringo i Quim Deu, una santjustenca i un barceloní, van rebre un encàrrec des de l’Ajuntament de Sant Just Desvern: convertir la nau que hi havia a sobre del mercat en un espai expositiu. “Volíem donar cabuda a l’art contemporani al poble, ja que l’art més clàssic ja existeix en espais municipals com Can Ginestar. Volíem arriscar-nos i ensenyar conceptes potents”, diuen els comissaris. Dit i fet, perquè el 2022 naixia el projecte expositiu Mons en aquell espai, que ara s’anomena MercArt.
Tal com expressa aquest tàndem d’artistes, cada exposició té la voluntat de crear “un petit món dins els nostres mons” i, per això, van variant el títol en funció de la temàtica. L’actual edició es diu El món i l’altre, es va inaugurar el passat 26 d’octubre i es pot visitar fins al febrer de l’any vinent.
La mostra inclou les obres de set artistes, locals, nacionals i internacionals establerts aquí. Són Costa Badia, Enric Farrés, Evru, Francesca Llopis, Gonzalo Elvira, Maria Llopis i Sixe Paredes. Les seves peces queden sota el paraigua que l’artista i el seu treball no es poden tancar en un sol concepte: “Avui dia, hi ha una fixació amb tenir un perfil concret dins el teu àmbit i nosaltres, en canvi, volem reivindicar el perfil d’artista que treballa en plural, en comunitat, i ho fem amb la figura del poeta Arthur Rimbaud, que reivindicava que ‘soc qui soc perquè em miren’. Amb l’art passa el mateix, és la suma de diferents mirades”, explica Deu.
Els dos artistes fan una retrospectiva del conjunt d’obres i comenten que els “ha sortit una exposició molt feminista”, ja que han incorporat la idea de “les visions de dones i per a dones”. N’és un exemple la feina de Maria Llopis, escriptora, artista i activista que, a través d’una instal·lació, presenta 13 notícies que fan referència a casos de violència masclista. Llopis els dona la volta i proposa com a títol Un home apareix mort.
En altres termes, Baringo i Deu també destaquen la feina d’Evru, que es defineix com a artista, científic i autodidacte. Ell qüestiona el concepte d’autoria i defensa el treball en equips multidisciplinaris. La seva obra es tracta d’un vídeo en col·laboració amb el Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona.
“Costa convèncer els artistes perquè vinguin a la perifèria”
Un dels mèrits que té Mons és que aconsegueix portar a Sant Just figures estrangeres: “Nosaltres tenim una idea local i global de l’art, però ens hem adonat que és complicat convèncer artistes de fora perquè que vingui a la perifèria de Barcelona. Els fem veure que el que fem aquí és possible i que no només passa al Santa Mònica”, reivindica Baringo.
A més, afegeixen que estan orgullosos d’haver comptat, en anteriors edicions, amb artistes que ara mateix estan exposant a Manifesta 15, com és el cas del portuguès Carlos Bunga, que ara mostra la seva obra a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.
Tot i la visió internacional, per a ells és cabdal que l’exposició de MercArt arribi a la població santjustenca i a les entitats del territori. “Nosaltres volíem obrir Sant Just a Catalunya i a Espanya i, sobretot, elevar l’art d’un poble de 20.000 habitants”, diuen. És per això que en els pròxims dies anunciaran les visites comentades que ells mateixos fan, i també n’oferiran als centres educatius.
Article publicat a Cultura B.