L’obligació de suspendre o ajornar les activitats col·lectives en espais oberts o tancats per a més de 1.000 persones i a reduir l’ocupació a un terç en els aforaments inferiors a causa del coronavinus ha impactat de ple en el sector cultural.

L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya han lamentat el poc marge d’actuació per implementar les mesures (24 hores) i han reclamat a les administracions ajudes per pal·liar el seu impacte.

“Aquestes mesures suposen un dur impacte per la música en directe i tindrà unes conseqüències greus per a un sector estratègicament important, tant social, cultural com econòmic, que arrossega una crisi no resolta”, assenyala ASACC en un comunicat.

“Considerem que la decisió de reduir els aforaments a un terç de la capacitat, en el cas dels espais de menys de 1.000 persones, fa inviable la realització de la majoria de concerts i acaba condemnant a gairebé totes les sales de diferents aforaments al tancament”, adverteix.

L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya espera que les administracions públiques articulin “les accions necessàries per ajudar a pal·liar l’impacte que aquesta crisi suposa pel sector de la cultura, i en particular de la música en directe”.

Més contundents són a l’ADETCA, des d’on es mostren “desemparats legalment, desorientats, enfonsats i incrèduls, davant d’una decisió política presa sense el sector un dia després que a Madrid, en circumstàncies i contextos de nivell d’afectats molt diferents”. L’entitat ressalta que les conseqüències de les mesures “són d’una gravetat sense precedents”.

A més, lamenta que la decisió es va comunicar “sense cap preavís, sense cap reunió prèvia per mirar de minorar les greus conseqüències”, i sense poder “col·laborar en aplicar la mesura buscant les millors fórmules progressives per facilitar la implementació d’uns protocols que no són gens fàcils de preparar”.

Davant d’aquesta situació, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya demana un “pla de xoc real” amb mesures econòmiques “immediates”, promocionals i legals en benefici de treballadors i empreses.